Τα 10 έργα που δείχνουν ότι το design κάνει τη διαφορά

Σοβαρά παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ανακύκλωση υλικών αλλά και η αστικοποίηση και ο γρήγορος ρυθμός της ζωής επιχειρεί να λύσει το σύγχρονο design.

Μερικά από τα σημαντικότερα παρουσιάζονται στην έκθεση «Dutch Design Week» που άνοιξε τις πύλες της στο Eindhoven της Ολλανδίας και θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου.

Πολύτιμο πλαστικό κοντέινερ 
Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση των μηχανών ανακύκλωσης πλαστικών υλικών στην έκθεση, ο σχεδιαστής Dave Hakkens επέστρεψε στην πόλη για να δημιουργήσει ένα κινητό χώρο εργασίας, όπου δείχνει στους σχεδιαστές πώς να κάνουν τα δικά τους αντικείμενα από ανακυκλωμένα πλαστικά. Ονομάζεται «πολύτιμο πλαστικό κοντέινερ», γιατί βρίσκεται πάνω ασε ένα παλιό κομμάτι από κοντέινερ.

Το «περίπτερο» W(ego) της MVRDV

Ο συνιδρυτής της MVRDV, Winy Maas, παρουσιάζει ένα έργο που δείχνει πως οι πόλεις θα αναπτυχθούν ενάντια σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ταχεία αύξηση του πληθυσμού. Μεταξύ των έργων που παρουσιάζει στην εφετινή έκθεση είναι και το «περίπτερο» που αποτελείται από εννέα αίθουσες που μπορούν να μετακινηθούν ώστε να διαμορφωθούν σε σχέση με τις διαφορετικές ανάγκες των μελλοντικών κατοίκων, είτε πρόκειται για φοιτητές, είτε για οικογένειες με παιδιά είτε για πρόσφυγες.

Ύφασμα από ανακυκλούμενα και αυτό αναπτυσσόμενα υλικά

Επτά σπουδαστές από το Bauhaus Universitat Weimer παρουσιάζουν στην έκθεση βιώσιμα υλικά και προϊόντα όπως αδιάβροχο από βιο-ανακυκλώσιμο χαρτί, βιο-πλαστικό και σακάκι που δημιουργείται από αυτό-αναπτυσσόμενο ύφασμα.


Οι «Πρεσβείες» του Μέλλοντος 

Υπάρχουν επτά κατηγορίες που «πρεσβεύουν» ένα διαφορετικό θέμα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ανάμεσά τους η «Πρεσβεία της Κλιματικής Αλλαγής» η οποία διερευνά τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και η «Πρεσβεία των Τροφίμων» που εξετάζει βιώσιμους τρόπους καλλιέργειας και μεταποίησης τροφίμων. Σημειώνεται ότι εκπροσωπούνται και άλλα μεγάλα θέματα όπως ο αστικός μετασχηματισμός, η υγεία και η ρομποτική.


Ο κόσμος μέσα από έναν «κόκκο άμμου»

Οι υπεύθυνοι του Atelier NL βρίσκονται στην εφετινή έκθεση με δείγματα άμμου απ όλο τον κόσμο. Οι σχεδιαστές τα έχουν χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσουν διαφορετικούς τύπους γυαλιού δείχνοντας μέσα από αυτές τις «ποικιλίες» πως μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση της σπάνιας λευκής άμμου για τη δημιουργία γυαλιού.


«Είμαστε τα… ανθρώπινα δικαιώματα»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εφετινής έκθεσης οκτώ σχεδιαστές συνεργάζονται με οκτώ δικηγορικά γραφεία υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αναπτύξουν προτάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για ευάλωτες ομάδες πολιτών. Το Studio Bernhard Lenger, στοχεύει με το έργο αυτό να αποκαλύψει τα ελαττώματα που προωθούν τα παλαιότερα συστήματα που συνεχίζουν να προωθούν οι περισσότερες χώρες αντί απλώς να έχουν νέες ιδέες.


Νέος τρόπος ανακύκλωσης

Η σχεδιάστρια Jessica den Hartog παρουσιάζει στην έκθεση έναν άλλο τρόπο για να δουλέψει κανείς το ανακυκλωμένο πλαστικό και να το κάνει πιο… ελκυστικό. Αφού ανακάλυψε ότι το πλαστικό HDPE συνήθως γίνεται γκρίζο όταν ανακυκλώνεται, πειραματίστηκε με νέες τεχνικές οι οποίες μπορούν να του δώσουν χρώμα και να το κάνουν πιο επιθυμητό.


Το «πράσινο περίπτερο» 

Το έργο των Bureau SLA και Overtreders W είναι ένας χώρος που έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας μόνο οικολογικά υλικά τα οποία θα ανακυκλωθούν μόλις τελειώσει η Dutch Design Week. Εντυπωσιακό με πολύχρωμη όψη το «περίπτερο» των σχεδιαστών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υλικά όπως βότσαλα και ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα. Διαθέτει ξύλινη δομή που συναρμολογήθηκε χωρίς κόλλα ή καρφιά αλλά με ιμάντες και καλώδια.


«Planti15»

Το στούντιο σχεδιασμού τροφίμων, Botanic Bites καλεί τους επισκέπτες στην Dutch Design Week να δοκιμάσουν βιολογικά προϊόντα όπως λουκάνικα από μανιτάρια και στρείδια. Το στούντιο χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά για να παράγει λουκάνικα τα οποία είναι 15 φορές μακρύτερα από τα συνηθισμένα για να δείξει πόση περισσότερη τροφή μπορεί να παράγεται από φυτικές πρωτείνες παρά ζωικές.


Hex House

Το αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα τη Μινεσότα, Architects for Society παρουσιάζει στην έκθεση για πρώτη φορά την ιδέα μιας κατοικίας που αναπτύσσεται γρήγορα και είναι ικανή να φιλοξενήσει θύματα καταστροφικών γεγονότων όπως αυτά που έλαβαν χώρα πέρυσι σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το έργο ονομάζεται «Hex House» είναι συνολικής επιφάνειας 40 τετραγωνικών μέτρων και κατασκευάζεται κυρίως από δομικά μεμονωμένα πάνελ χάλυβα και αφρού (Structural Insulated Panels) τα οποία μπορούν να συσκευαστούν και να παραδοθούν με ένα φορτηγό σε οποιοδήποτε μέρος κατασκευής του σπιτιού. Κάθε σπίτι έχει σχεδιαστεί να κοστίζει λιγότερο από £14.000 για να κατασκευαστεί και με χρονικό ορίζοντα χρήσης 15 έως 20 χρόνια.



ered.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα