Τρεις συμβουλές επιτυχίας για να γίνεις επιχειρηματίας στα 50

Της Leida Snow

Για έναν μεσήλικα, το να ξεκινήσει μια εταιρεία, μπορεί να φαντάζει "βουνό". Η συμβουλή που δίδεται συχνά στους 50άρηδες και 60άρηδες επιχειρηματίες είναι να επενδύσουν χρόνο και ενέργεια σαν να είναι 20άρηδες. Αλλά δεν είναι ανάγκη. 

Και αυτό, γιατί πολλοί από αυτούς ξεκινούν μια εταιρεία με τα οικονομικά τους και την προσωπική τους ζωή σε καλή κατάσταση, αντίθετα με το ό,τι συνέβαινε όταν ήταν νεότεροι. Παράλληλα, συχνά είναι πρόθυμοι να αξιολογήσουν τις δυνάμεις και αδυναμίες τους που δεν διέθεταν παλαιότερα. 

Κατόπιν αυτών, καθώς και η ίδια έγινα σύμβουλος και ελεύθερη επαγγελματίας μετά από δεκαετίες ως ραδιοφωνική ρεπόρτερ στη Νέα Υόρκη, έμαθα τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι επιχειρηματίες άνω του 50:

1. Αποφασίστε πόση προσήλωση είστε έτοιμοι να επιδείξετε. 

Συνειδητοποίησα ότι ήθελα να συνεχίσω να εργάζομαι, να μπορώ να θέτω το δικό μου πρόγραμμα και να το απολαμβάνω και αναζητούσα κάτι που δεν απαιτεί πολύ χρόνο ή χρήματα. Αυτό με ώθησε στο να διδάσκω και να γράφω. 

Με μια αναζήτηση στο Google, θα δείτε ότι δεν είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που βγάζει πολλά χρήματα σε αυτό το επάγγελμα. Αλλά ο συνδυασμός μου φαινόταν τέλειος για την περίπτωσή μου, λόγω του υποβάθρου μου. 

Οτιδήποτε επιχειρηματικά όνειρα έχετε, κάντε έρευνα για το τι πρέπει να κάνετε ώστε να τα πραγματοποιήσετε - τι είδους εκπαίδευση και πόσα χρήματα χρειάζονται κτλ.

2. Να θυμάστε ότι ο χρόνος που διαθέτετε δεν είναι άφθονος. Η σωστή στιγμή είναι τώρα. 

Όταν είμαστε νέοι, θεωρούμε ότι θα ζήσουμε για πάντα. Μία φορά έχουμε την ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τη ζωή μας στη μέση ηλικία.

Δείτε τις γνώσεις σας και βρείτε καινούργιους τρόπους να τις αναπτύξετε. Και μην φοβάστε να αφήσετε τον εαυτό σας να εξερευνήσει την ιδέα του να κάνει κάτι που δεν γνωρίζει.

3. Το marketing που θα πλαισιώσει την επιχείρησή σας πρέπει να αξίζει τον χρόνο σας.

Όταν εγκατέλειψα το ωράριο των 9-5, εκτύπωσα επαγγελματική κάρτα, δημιούργησα μια ιστοσελίδα και έδωσα έμφαση στα social media. Ανακάλυψα ότι πρέπει να έχεις online παρουσία, αλλά δεν είναι ανάγκη να ζεις εκεί.

Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας σήμερα είναι παιχνιδάκι. Ο κώδικας δεν είναι απαραίτητος, ούτε και η πρόσληψη ειδικού. Ιστοσελίδες όπως το Bluehost και το Web.com καθιστούν τη διαδικασία εύκολη και ανέξοδη.

Θα έχετε ήδη λογαριασμό στο Facebook. Ήρθε η ώρα να τον πάρετε σοβαρά. Καλό είναι να κάνετε αναρτήσεις, μόνο όταν αξίζει. 

Δημιουργήστε λογαριασμό στο LinkedIn και στο Twitter αν δεν έχετε. Αλλά να θυμάστε, ότι όλα αυτά - όπως και το Instagram και το Snapchat - είναι εργαλεία. 

Το μοναδικό πραγματικά σημαντικό marketing που έκανα ήταν να πω στους άλλους τι κάνω. Αυτό είναι το εργαλείο του marketing που αγνοούν οι πιο φιλόδοξοι επιχειρηματίες στη μέση ηλικία. 

Όταν οι άλλοι σας ρωτούν τι κάνετε, είναι μια ευκαιρία για να μοιραστείτε, χωρίς να πουλήσετε. Σε δεξιώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις και οπουδήποτε αλλού πάτε, όπου συναντάτε ανθρώπους, μην ντρέπεστε να συζητήσετε για τη νέα σας περιπέτεια. 

Όταν το κάνετε, θεωρείστε ότι το μέλλον είναι το τώρα. Αντί να πείτε "Ελπίζω να ξεκινήσω...", πείτε "Έχω τη δική μου μικρή επιχείρηση. Να τι κάνω...". Όσο θέτετε το όνειρό σας σε όρους πραγματικού κόσμου, θα ανακαλύψετε ότι αυτή η μέθοδος είναι απίστευτα αποτελεσματική.



capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα