Η Shell σχεδιάζει επενδύσεις 1 δισ. δολ. τον χρόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Royal Dutch Shell σχεδιάζει να ξοδέψει μέχρι και ένα δισ. δολάρια το χρόνο στο τμήμα New Energies, καθώς επιταχύνεται η μετάβαση προς την ανανεώσιμη ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Σε κάποια μέρη του κόσμου αρχίζουμε να βλέπουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», ενώ τα κόστη στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια υποχωρούν ραγδαία, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ben Van Beurden, σε σημερινή ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. «Όλα αυτά είναι καλό νέο για τον κόσμο και πρέπει να επιταχυνθούν», ενώ ακόμη θα προσφέρονται ευκαιρίες για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, πρόσθεσε.

Η Shell βλέπει ευκαιρίες στις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και στα βιοκαύσιμα επόμενης γενιάς για αεροπορικά ταξίδια, για την ναυτιλία και τα βαριά φορτία –περιοχές του κλάδου μεταφορών, στις οποίες οι μπαταρίες είναι ανεπαρκείς.

Παράλληλα, η διακοπτόμενη φύση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σημαίνει ότι τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδούνται από φυσικό αέριο θα έχουν μακροπρόθεσμο ρόλο, πρόσθεσε ο Van Beurden.

Ο διευθύνων σύμβουλος απεύθυνε την ομιλία του στη διάρκεια του World Petroleum Congress -μιας συνάντησης υπουργών και των CEOs κάποιων από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς στον κόσμο- σε μια περίοδο κατά την οποία η επιταχυνόμενη μεταστροφή προς την καθαρή ενέργεια, εγείρει ερωτήματα για τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, παρότι κατά τη συνάντηση ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, και ο επικεφαλής της Saudi Arabian Oil, Amin Nasser, υποστήριξαν πως το πετρέλαιο και το αέριο θα κυριαρχήσουν κατά τις δεκαετίες που έρχονται, ο Van Beurden υπογράμμισε τη δυνατότητα κάποιων από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα κράτη να μεταπηδήσουν απευθείας σε μια μίξη καθαρής ενέργειας.

«Αν αναλογιστείτε τις περιοχές του κόσμου όπου η ζήτηση για ενέργεια έχει ακόμη περιθώριο για να επεκταθεί, όπως η Ασία και η Υποσαχάρια Αφρική, υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία», τόνισε ο CEO και πρόσθεσε: «Αυτές είναι περιοχές που δεν είναι, στο σύνολό τους, ‘’κλειδωμένες’’ σε ένα σύστημα που οδηγείται από τον άνθρακα. Έχουν τη δυνατότητα να μεταστραφούν πιο άμεσα σε ένα λιγότερο ενδελεχές μονοπάτι προς την ανάπτυξη».


kerdos.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα