Στην «One Outlet» πωλήθηκε η αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Στα "χέρια" της "One Outlet Α.Ε" πέρασε σήμερα και τυπικά η αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπεγράφη η σύμβαση, με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζει προς τον επενδυτή το ποσοστό 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου.

Η εταιρεία είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής τον Οκτώβριο του 2016, υποβάλλοντας προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ, στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η One Outlet Α.Ε (σ.σ. στην οποία μετέχουν ο όμιλος εταιρειών Φάις με 65% και η Notos Com με 35%), αποκτά το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ειδικού σκοπού, την οποία συνέστησε το ΤΑΙΠΕΔ για τις ανάγκες του διαγωνισμού, εισφέροντας το ποσοστό 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου.

"Με τη σημερινή μεταβίβαση ανοίγει ένας νέος κύκλος στη μακρά ιστορία της Αγοράς Μοδιάνο. Το επενδυτικό σχέδιο του αγοραστή και οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αναμορφώσουν ριζικά την εικόνα του ακινήτου. Τα οφέλη αναμένεται ότι θα είναι πολλαπλά, καθώς αφενός θα αναβαθμισθούν τόσο το ίδιο το κτίριο όσο και την περιοχή συνολικά και αφετέρου θα δοθεί νέα πνοή στην κεντρική αγορά της πόλης. Η επένδυση αυτή, με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία της Στοάς Μοδιάνο, θα επιτρέψει στο ακίνητο να ανακτήσει τη σημασία του για την τοπική κοινωνία και οικονομία" αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχολιάζοντας τη συναλλαγή, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου ανέφερε σχετικά: "Η αποκατάσταση και η ανάδειξη του κτιρίου είναι μεγάλες προκλήσεις για τον επενδυτή, από τον οποίο περιμένουμε όχι μόνο να ανταποκριθεί και στις δύο, αλλά να κάνει και το επόμενο μεγάλο βήμα. Στόχος δεν είναι απλώς η διάσωση της Αγοράς Μοδιάνο ως μνημείου, αλλά η αναβίωση της ιστορίας της πόλης και των αναμνήσεων των κατοίκων της, καθώς και η δημιουργία συνεργειών εντός της συγκεκριμένης γειτονιάς".

Στην αγορά Μοδιάνο βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία περίπου 35 από τα συνολικά 144 καταστήματα. Σε ανακοίνωσή της λίγες ημέρες μετά την ανακήρυξή της ώς προτιμητέου επενδυτή, η One Outlet, διευκρίνιζε πως "το υψηλό μέγεθος της επένδυσης (που θα γίνει) δεν μπορεί να καθορισθεί με ακρίβεια στην παρούσα φάση, εξαιτίας τόσο της πολυμετοχικής σύνθεσης του νέου φορέα (εκτός της One Outlet συμμετέχουν και 59 επιπλέον ιδιοκτήτες) όσο και της πολυπλοκότητας του έργου (τεχνικές-αρχιτεκτονικές-κατασκευαστικές μελέτες που πρέπει να αναπτυχθούν και να εφαρμοσθούν) [...] Είναι όμως βέβαιο ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα, το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη τραπεζική υποστήριξη της Alpha Bank". Η Οne Outlet εκμεταλλεύεται και μέρος του εμπορικού κέντρου CityGate στη Θεσσαλονίκη.

Από το 1922 έως σήμερα

Ο θεμέλιος λίθος της αγοράς Μοδιάνο μπήκε το 1922. Όταν ολοκληρώθηκε, το 1925, το όνομα που ήταν γραμμένο στο μέτωπο του συγκροτήματος της Αγοράς ήταν "ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ". Στην πορεία όμως, το όνομα του οίκου των πανίσχυρων Μοδιάνο παραγκώνισε εκείνη την επίσημη ονομασία, παρότι η μεγάλη αυτή εβραϊκή οικογένεια ήταν τότε σε κρίση. Το κτίριο της αγοράς κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια που συνέταξαν ο J. Oliphant (ως αρχιτέκτων) και ο Ελί Μοδιάνο (ως μηχανικός και κύριος του έργου). Ο τίτλος στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν: "Bazar Cetral Salonique". Η Στοά χτίστηκε με τον τύπο της βασιλικής, προκειμένου να στεγάσει μια διάταξη καταστημάτων κατά το πρότυπο των bazaars. Τότε, οι εσωτερικοί δρόμοι εξειδικεύονταν. Στον κεντρικό αναπτύσσονταν τα κρεοπωλεία και παντοπωλεία, στους πλευρικούς τα ιχθυοπωλεία και τα παντοπωλεία. Στα δε καταστήματα της όψης, που "κοιτάζει" προς τη Βασιλέως Ηρακλείου, μοσχοβολούσαν τα οπωροπωλεία της αγοράς.

Η αγορά ήταν χτισμένη στην περιοχή εκείνη, όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, προέβλεπε να δημιουργηθούν τα "bazaars" της πόλης. Βέβαια, η χρήση της βασιλικής αυτής στοάς ήταν αρχικά ...απαγορευμένη, αφού δεν επιτρεπόταν η στέγαση, στην περιοχή, "εξασκήσεως επαγγελμάτων προκαλούντων θόρυβον ή δυσοσμίαν, ώς πχ κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων, λαχανοπωλείων, σιδηρουργείων, μικρομαγειρείων, χαλκουργείων κτλ"!

Το εμβαδόν του κτιρίου της Αγοράς είναι 2681 τετραγωνικά και το μέγιστο ύψος 12,4 μέτρα. Στην κεντρική δίοδο, οι διαστάσεις των καταστημάτων είναι 3Χ4 μέτρα, με ύψος πέντε μέτρων, ενώ στις πλευρικές τα μεγέθη αλλάζουν ελαφρώς. Κάποτε, η αγορά φιλοξενούσε τα εκλεκτότερα εμπορεύματα. Για αυτό άλλωστε και οι τιμές ήταν υψηλότερες από τις γειτονικές αγορές. Στο οικοδομικό τετράγωνο υπ' αριθμόν 9 του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται και η αγορά Μοδιάνο, έχουν κηρυχθεί διατηρητέα πέντε κτήρια, βάσει υπουργικής απόφασης του 1995 και συγκεκριμένα: τα κτήρια της Αγοράς Μοδιάνο, της Οδού Ερμού 26, της Νέας Αγοράς επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου (ακριβώς δίπλα στη Μοδιάνο), της οδού Κομνηνών 32 και της Ερμού 22.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα