Το μερίδιό της στην Grivalia έναντι 180 εκατ. πούλησε η Eurobank

Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της αγοράς ακινήτων αποτελεί η ολοκλήρωση της πώλησης του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Η Eurobank αποεπένδυσε από την εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, εισπράττοντας το ποσό των 180 εκατ. ευρώ, καθώς διέθεσε το σύνολο των 20,25 εκατ. κοινών μετοχών της Grivalia, με τιμή 8,8 ευρώ εκάστη. Από αυτές, 10 εκατ. μετοχές αποκτήθηκαν από τον υφιστάμενο μεγαλομέτοχο, ήτοι τη Fairfax, η οποία αύξησε το ποσοστό της κατά σχεδόν 10% σε 51,4%. Επιπλέον, 5 εκατ. μετοχές (5%) αγοράστηκαν από την PIMCO, για λογαριασμό διάφορων επενδυτικών funds που διαχειρίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Grivalia Properties έχει αναδειχθεί σε βασικό πρωταγωνιστή μεταξύ των εταιρειών του κλάδου κατά το τρέχον έτος. Από τις αρχές του 2017, μόνο στην ελληνική αγορά έχουν επενδυθεί 35 εκατ. ευρώ, κυρίως για την απόκτηση γραφείων και καταστημάτων. Ειδικότερα, ποσό της τάξεως των 16,25 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε για την απόκτηση 15 εμπορικών καταστημάτων της αλυσίδας Carrefour-«Μαρινόπουλος» και ενός οικοπέδου στο πλαίσιο σχετικού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που πραγματοποίησε η εταιρεία Ζήνων Ακίνητα Α.Ε. Επιπλέον, 18,5 εκατ. επενδύθηκαν για την απόκτηση του 50% του ακινήτου στη Λ. Συγγρού, όπου, μεταξύ άλλων, στεγάζεται το κατάστημα της Media Markt, όπως επίσης και οριζόντιων ιδιοκτησιών σε ακίνητο στη συμβολή των οδών Ζηρίδη και Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.

Παράλληλα, στα μέσα Μαρτίου η εταιρεία ολοκλήρωσε και την πρώτη της κίνηση στον τουριστικό κλάδο, αποκτώντας το 60% της εταιρείας που διαχειρίζεται την ανάπτυξη θερέτρου στο ιδιωτικό νησί Pearl Island του Παναμά, συνολικής επιφάνειας άνω των 13.000 στρεμμάτων. Για τον σκοπό αυτό δαπάνησε 27 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης του έργου αναμένεται να ανέλθει σε 60 εκατ. Ηδη, μάλιστα, η Grivalia Hospitality, θυγατρική της Grivalia έχει προχωρήσει σε κινήσεις χρηματοδοτικής ενίσχυσης, όπως προκύπτει από την είσοδο της Eurolife, επίσης συμφερόντων του καναδικού επενδυτικού ομίλου της Fairfax, στο μετοχικό της κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, το μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Hospitality αυξήθηκε κατά 58 εκατ., εκ των οποίων τα 30 εκατ. καταβλήθηκαν από την ασφαλιστική εταιρεία και τα υπόλοιπα 28 εκατ. ευρώ από την ίδια την Grivalia. Το ποσό της αύξησης θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της Grivalia Hospitality, το οποίο, εκτός από την επένδυση στον Παναμά, αναμένεται σύντομα να περιλαμβάνει και σχετικό έργο τουριστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της Grivalia ενισχύθηκαν κατά 10% σε 11,7 εκατ. Τα έσοδα από μισθώματα ενισχύθηκαν κατά 4% σε 16 εκατ. Σημειωτέον ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια της Grivalia ανέρχονται πλέον σε 94 εκατ., έναντι 62 εκατ. στο τέλος του 2016, καθώς η εταιρεία έχει δρομολογήσει σειρά νέων επενδύσεων, για τις οποίες θα απαιτηθεί σημαντική ρευστότητα. Ετσι, οι δανειακές υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στο τέλος του α΄ τριμήνου σε 127 εκατ. από 52 εκατ.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα