Οι εταιρείες που επιβαρύνουν περισσότερο το κλίμα

Περίπου 100 εταιρείες είναι υπεύθυνες για το 71% των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, παγκοσμίως.

Αυτό αναφέρει μια νέα έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης CDP που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή. Στη σύνταξη της έκθεσης συμμετείχε και το Climate Accountability Institute. Σκοπός της έκθεσης ήταν να αναδείξει τον ρόλο που τέτοιες εταιρείες – και οι επενδυτές τους – παίζουν στην κλιματική αλλαγή.

Αυτές οι εταιρείες, στις οποίες συναντάμε τη σαουδαραβική Aramco, τον ρωσικό γίγαντα του φυσικού αερίου Gazprom, και την Exxon Mobil, παρήγαγαν σχεδόν 923 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 1988 – 2016.

Στο top-10 συναντάμε επίσης κρατικές εταιρείες παραγωγής λιγνίτη στην Κίνα και την Ινδία, καθώς και τη μεξικανική πετρελαϊκή Pemex και την ιρανική National Iranian Oil Corporation.

Από τις εταιρείες που καταλαμβάνουν τις δέκα πρώτες θέσεις, μόνο η Exxon Mobil και η Royal Dutch Shell ελέγχονται από ιδιώτες επενδυτές.

Η καύση ορυκτών καυσίμων έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς η Κίνα και η Ινδία έχουν ενταχθεί πλέον στη διαδικασία της εκβιομηχάνισης απ’ την οποία πέρασε η Δύση στα μέσα του 18ου αιώνα.

Σύμφωνα με την έρευνα της CDP, περισσότερα αέρια που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου – και παράγονται από ανθρώπινη δραστηριότητα – εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα τα τελευταία 30 χρόνια απ’ ό,τι τα προηγούμενα 150 χρόνια.

Παρά την ταχύτατη ανάπτυξη της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παλεύουν να διαχειριστούν τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

«Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να επιδείξουν ηγετικό ρόλο στα πλαίσια αυτής της μετάβασης» σημειώνει ο Πέδρο Φαρία, τεχνικός διευθυντής της CDP. «Το οφείλουν στα εκατομμύρια των πελατών που υπηρετούν, οι οποίοι αισθάνονται ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».
 
της Λουσίντα Σεν
fortunegreece.com  

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα