ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Το ευκολότερο σύστημα έξυπνου σπιτιού παγκοσμίως

Του Κώστα Τσαούση

Συνάντησα τον Λευτέρη Παπαγεωργίου την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή λίγο προτού ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις των 10 φιναλίστ της τελικής φάσης του διαγωνισμού MITEF 2017. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα λέγαμε. Τα είχαμε πει και στην πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, καθώς η εταιρεία που εκπροσωπεί, η Entranet, είναι μία από τις προβεβλημένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης ή, αν προτιμάτε, της mini Silicon Valley του Θερμαϊκού. Η Entranet ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα έχει σταθερή παρουσία στις ΗΠΑ (με ορμητήριο την Πολιτεία της Φλόριντα) και τη Μεγάλη Βρετανία (με βάση το Λονδίνο). Πάντως, οι δουλειές της έχουν επεκταθεί -μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει παρουσία σε 10 τουλάχιστον χώρες- όπως και οι συνεργασίες της με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και δίκτυα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Και αυτό γιατί ο Λευτέρης και η εταιρεία του έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα στις πολυσχιδείς δραστηριότητές τους την προώθηση του ολοκληρωμένου πακέτου housemate - το ευκολότερο σύστημα έξυπνου σπιτιού. Με αυτήν την πρόταση η Entranet πέρασε στην τελική φάση του MITEF 2017, ενός διαγωνισμού που γίνεται με τις προδιαγραφές του ΜΙΤ. Το πέρασμα στην τελική φάση ήταν ήδη μια επιτυχία καθώς της έδωσε τη δυνατότητα να ακουστεί η πρότασή της από ένα ακροατήριο υψηλών επενδυτικών και επιχειρηματικών προδιαγραφών.

Στη σύντομη συνομιλία μας ο Λευτέρης πρόλαβε να μου πει δυο-τρία στοιχεία για τη θετική πορεία της εταιρείας και τα ζητούμενά της. Η Entranet Inc. ενδιαφέρεται να σηκώσει από την αγορά κεφάλαια της τάξης των 1,3 εκατ. δολαρίων σε δύο γύρους για τη χρηματοδότηση του business plan - κυρίως για την ενίσχυση των πωλήσεων και τις δραστηριότητες προβολής και προώθησης. Ο πρώτος γύρος απέφερε ήδη μια συμφωνία χρηματοδότησης από ιδιώτη επενδυτή της τάξης των 200.000 δολαρίων και απομένει ο δεύτερος γύρος που πρέπει να αποδώσει καρπούς…

Ας πάμε όμως στο προϊόν. Η Entranet έχει σχεδιάσει το ευκολότερο σύστημα έξυπνου σπιτιού παγκοσμίως, η επιτυχία του οποίου βασίζεται στην απλότητα εγκατάστασης και χρήσης του. Εχοντας εξειδίκευση στην αναγνώριση φωνής, η εταιρεία έχει επιτύχει τη μέγιστη ευκολία στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και τεχνολογίας. Με βάση αυτά τα δεδομένα σχεδιάστηκε το housemate, με σκοπό να συνδυάσει την τεχνολογική καινοτομία με την ευκολία διαχείρισης ενός έξυπνου οικοσυστήματος μέσα στο οποίο ακολουθούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

■ Ευκολία στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και τεχνολογίας. 
■ Ευκολία στην εγκατάσταση, χωρίς την ανάγκη οικοδομικών εργασιών στο σπίτι.
■ Ευκολία στη χρήση από τον ιδιοκτήτη είτε από κοντά (απλώς μιλώντας στο σύστημα) είτε απομακρυσμένα (μέσω εφαρμογής). 
■ Ευκολία στην αναβάθμιση. Αυτόματη ανανέωση λειτουργικού συστήματος κεντρικά.
■ Ευκολία στην επεκτασιμότητα. Κάθε νέα συσκευή που προστίθεται στην αρχική εγκατάσταση γίνεται απλά και απροβλημάτιστα.

Εδώ ας κάνουμε μια παρένθεση. Δυο-τρία στοιχεία για τα δεδομένα της αγοράς των οικιακών αυτοματισμών είναι χρήσιμα. H αγορά οικιακών αυτοματισμών έχει αγγίξει τα 8,8 δισ. δολάρια το 2016. Αναμένεται ετήσιος ρυθμός αύξησης της τάξης του 30,3%, με αποτέλεσμα ο όγκος της αγοράς των ΗΠΑ να φτάσει το 2021 τα 25,305 εκατ. δολάρια. Οι έξυπνες οικιακές συσκευές και τα έξυπνα συστήματα ελέγχου σπιτιού γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν, ωστόσο, εμπόδια για την ευρεία αποδοχή των συγκεκριμένων τεχνολογιών -οι υψηλές τιμές των προϊόντων, η δυσκολία της χρήσης αλλά και του καταναλωτή να συνδέσει μεταξύ τους πολλαπλές και περίπλοκες συσκευές προκειμένου να αποκτήσει ένα έξυπνο οικοσύστημα- τα οποία όταν ξεπεραστούν, η αγορά των έξυπνων συστημάτων θα γίνει μαζική. Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου στα 43 χρόνια του είναι ένας ψημένος επαγγελματίας, ένας πολιτικός μηχανικός από το ΑΠΘ που έχει πίσω του μια επιτυχημένη επιχειρηματική - επενδυτική πορεία: έχει δημιουργήσει 17 εταιρείες στη μέχρι τώρα διαδρομή του από τις οποίες έχει πουλήσει τις οκτώ. Καλό ποσοστό, θα έλεγε κανείς. Με άλλα λόγια, γνωρίζει να πιάνει έγκαιρα τον σφυγμό της αγοράς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ξέρει καλά και τις μικρές λεπτομέρειες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του ενδιαφερόμενου, του καταναλωτή, του τελικού χρήστη.


Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου 

Οπως λέει και ο ίδιος, η πρόταση του housemate είναι ένα «έξυπνο σπίτι μέσα σε μια συσκευασία! Μπορεί να εγκατασταθεί, να ρυθμιστεί και να αναβαθμιστεί με μοναδική ευκολία». Εντέλει, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο το οποίο αποτελείται από διάφορες συσκευές (διακόπτες, θερμοστάτες, κάμερες κ.λπ.) ρυθμισμένες να επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε να λειτουργούν αμέσως μετά την εγκατάσταση. Ο έλεγχος του σπιτιού πραγματοποιείται μέσω φωνητικών εντολών. Για το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου δεν είναι απαραίτητη οποιαδήποτε γνώση ή δεξιότητα στις νέες τεχνολογίες και γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες των καταναλωτών. Υπάρχει, όμως, και η επόμενη μέρα: The housemate® avatar θα αποτελέσει την επόμενη γενιά του housemate®, όπου όλες οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται από την ψηφιακή οικιακή βοηθό η οποία θα ακούει τις φωνητικές εντολές του χρήστη. Το housemate® avatar αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα επικοινωνίας ανθρώπου και μηχανής. Λίγο νωρίτερα θα μπορούσαν να «περπατήσουν» στην αγορά προσαρμοσμένα προϊόντα, συγκροτώντας μια δευτερεύουσα αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προσαρμοσμένες εκδοχές του housemate σε διάφορους τομείς όπως είναι:

■ Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες εισέρχονται δυναμικά στην αγορά οικιακών αυτοματισμών με την παροχή λύσεων έξυπνου σπιτιού, σε συνδρομητική βάση.
■ Τα ξενοδοχεία, τα οποία αναβαθμίζονται και γίνονται φιλικά προς τα άτομα με αναπηρία. Το έξυπνο πακέτο διευκολύνει σημαντικά τη διαμονή όλων των ενοίκων στο ξενοδοχείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από όσους έχουν είτε προβλήματα όρασης είτε μειωμένη κινητικότητα, είτε είναι ηλικιωμένα άτομα. Και, τέλος, οι μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, δεδομένου ότι αγορά της υποβοηθούμενης διαβίωσης βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο. Μια έξυπνη λύση φροντίδας υγείας για τους υπερήλικες είναι η ιδανική για τους χώρους αυτούς.newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]