Η εταιρεία Όλυμπος έβαλε "πόδι" και στην Αγγλία

Στις διεθνείς αγορές "ποντάρει" και τη φετινή χρονιά ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς), οι πωλήσεις του οποίου αυξήθηκαν μεν, οριακά δε, κυρίως λόγω της διασποράς των εργασιών του στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές της περασμένης χρήσης, ο όμιλος ίδρυσε στην Αγγλία, τη θυγατρική εταιρεία "Olympus Dairy UK Ltd", ενώ οι θυγατρικές του TYRBUL (Βουλγαρία) και S.C. FABRICA DE LAPTE BRASOV (Ρουμανία), υπέγραψαν μακροπρόθεσμα δάνεια 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις παγίου εξοπλισμού, λόγω της επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων.

Με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό, ο τζίρος του ομίλου ανήλθε πέρυσι σε 277,942 εκατ. ευρώ από 277,245 εκατ. ευρώ το 2015, τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 7,21% στα 59,656 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 10,308 εκατ. ευρώ έναντι 15,421 εκατ. ευρώ και τα EBITDA μειώθηκαν κατά 27,05% διαμορφούμενα στα 32,396 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, και συγκεκριμένα την 1 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες απορρόφησης της ΤΥΡΑΣ από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία, επίσης συστάθηκαν δυο νέες θυγατρικές, η ΤΥΡ.Α.Σ. και Olympus Dairy UK Ltd, ενώ η μητρική αντιμετώπισε σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο λόγω της διαδικασίας εξυγίανσης του Ομίλου "Μαρινόπουλος Α.Ε." και προέβη σε πρόβλεψη απομειώσεις του μέρους της απαίτησης της που κατέστη μη ανακτήσιμο.

Για την τρέχουσα χρήση ο όμιλος, εστιάζει σε διατήρηση/αύξηση μεριδίου αγοράς και αύξηση κύκλου εργασιών, έμφαση στις εξαγωγές, σταδιακή επέκταση στην Ρουμανική αγορά και την ευρύτερη βαλκανική αγορά. Διατήρηση της παρουσίας στις Η.Π.Α. κυρίως σε επίπεδο διανομής προϊόντων, ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε Ιταλία, Γερμανία μέσω εμπορικών συμφωνιών, μείωση κόστους κυρίως με αναδιοργάνωση των παραγωγικών διαδικασιών, των λειτουργικών τομέων και των δικτύων διανομής. Σήμερα ο όμιλος εξάγει τα προϊόντα της μεταξύ των άλλων σε Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Πολωνία, Δανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Ισραήλ, Αμερική, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Ινδία, Κίνα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, κ.α.

Για τη φετινή χρονιά οι προβλέψεις του ομίλου είναι πως οι πωλήσεις του εξωτερικού, μαζί με τις εξαγωγές από την Ελλάδα και τις πωλήσεις των εργοστασίων σε Ρουμανία και Βουλγαρία, θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με το 2015. Σε ότι αφορά την πορεία εντός των ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι πωλήσεις γάλακτος Όλυμπος, που παραμένει το τρίτο ισχυρότερο brand της κατηγορίας, το πρώτο τετράμηνο μειώθηκαν 5,4% σε αξία και 4,5% σε όγκο. Σημαντική πτώση κατεγράφη και στις πωλήσεις γιαούρτης. Το brand Όλυμπος, έχασε το 9,8% των πωλήσεών του, παραμένοντας στην 5η θέση της κατηγορίας, και το 9,3% των πωλήσεών του σε αξία.


kerdos.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα