Μείωση φόρων και χωροταξικό σχεδιασμό ζητούν οι ξενοδόχοι

Η μείωση των φόρων, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διασύνδεση με τον πολιτισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα αποτελούν τους βασικούς άξονες των πολιτικών που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και να συμβάλουν στη σταθερή του ανάπτυξη.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος κατά τη συνάντησή του, χθες, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπ. Τουρισμού Ελενας Κουντουρά συμμετείχαν, επίσης, από το προεδρείο του ΣΕΤΕ οι κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Γιώργος Βερνίκος, Κώστας Κωνσταντινίδης, Καλλίνικος Καλλίνικος, Λύσανδρος Τσιλίδης και Παναγιώτης Τοκούζης.

Το προεδρείο έθεσε το θέμα της υπερφορολόγησης του τομέα ζητώντας μεταξύ άλλων την προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στη διαμονή και στην εστίαση σε χαμηλότερα επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά των ανταγωνιστικών χωρών. 

Αντίθετος εμφανίστηκε ο ΣΕΤΕ και σε ό,τι αφορά την επιβολή από την 1.1.2018 του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα. Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι εάν επιβληθεί τελικά ο φόρος πρέπει να έχει ισχύ, μόνο, στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου. 

Στο διάστημα αυτό εκτιμά ότι θα επηρεασθεί λιγότερο η ζήτηση. Τυχόν όμως εφαρμογή του σε 12μηνη βάση θα ναρκοθετήσει τις προσπάθειες επιμήκυνσης της σεζόν, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και τους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. 

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στο ανοδικό ταξιδιωτικό ρεύμα που καταγράφεται φέτος, ευελπιστώντας η αύξηση αυτή να μην είναι πυροτέχνημα αλλά να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οικονομία. 

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί φέτος να ξεπεράσει σε αφίξεις τουριστών τα 30 εκατ. Επίσης, επικαλούμενος στοιχεία 5μήνου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει σε ακόμη καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας από τις τελευταία αναθεωρημένες προβλέψεις. Παράλληλα, έθεσε ως στόχο τη μακρύτερη διάρκεια στη σεζόν από τους 4 μήνες κατά τους οποίους συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής δραστηριότητας.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοίνωσε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζουν μία άκρως αρνητική εικόνα στα βασικά τουριστικά μεγέθη της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι χάθηκε μία ακόμη χρονιά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αρχή της σεζόν το στοίχημα της επιμήκυνσης της περιόδου.

Αναλυτικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 3μηνο φέτος μειώθηκαν κατά 9,2%, ο αριθμός των τουριστών κατά 4,2%, η δαπάνη ανά ταξίδι κατά 5,2%, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση κατά 1,9% και η μέση διάρκεια παραμονής κατά 3,4%. Επιπλέον, οι αφίξεις τουριστών με κρουαζιέρα μειώθηκαν κατά 48,1%, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 36% και οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων κατά 38,7%, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί από το 2016 για αρνητικά αποτελέσματα, φέτος, στον χώρο της κρουαζιέρας. 

Οι τελικές προβλέψεις για το σύνολο του έτους κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό μείωσης στους επιβάτες κρουαζιέρας. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αφίξεις, φορείς του τουρισμού εκτιμούν ότι μπορεί να κινηθούν προς τα 30 εκατ. περιλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας και του αριθμού των Ελλήνων που έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους τα τελευταία χρόνια και επισκέπτονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος τη χώρα προκειμένου να δουν συγγενείς και φίλους.

Πάντως, ανταγωνιστικοί προορισμοί πέτυχαν όπως και πέρυσι καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την Ελλάδα από την αρχή της σεζόν, όπως δείχνουν στοιχεία από σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων. Ενδεικτικά, με ενσωματωμένα και τα στοιχεία του Απριλίου, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών το 4μηνο στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 11,6%, στην Πορτογαλία κατά 15,4%, στη Βουλγαρία κατά 16,7% και στη Μάλτα κατά 22,9%.


Πηγή: Καθημερινή


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα