Η υπερφορολόγηση φρένο για τις επενδύσεις στον τουρισμό

Η υπερφορολόγηση και η έλλειψη χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό επηρεάζουν την επενδυτική προοπτική στον τουριστικό τομέα παρά το ενδιαφέρον που καταγράφεται για νέα επιχειρηματικά σχέδια τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους ομίλους.

Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος χαρακτηρίζει απειλή για τον ελληνικό τουρισμό το ενδεχόμενο επιβολής από την 1.1.2018 του νέου φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα. 

Η υπερφορολόγηση, άλλωστε, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση την οποία εκτός απροόπτου θα έχει σήμερα το προεδρείο του ΣΕΤΕ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, αν επιβληθεί ο νέος φόρος, η επιβάρυνση για τα καταλύματα θα κινηθεί κατά μέσον όρο στο 5% με 6%. Ομως, σε περιπτώσεις καταλυμάτων κυρίως μικρών κατηγοριών με χαμηλές τιμές, η επιβάρυνση μπορεί να φθάσει έως και το 10%. 

Αν τελικά ισχύσει, ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξενοδόχων, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων προκειμένου να διατηρήσει ελκυστική τιμολογιακή πολιτική σε ένα διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον θα αναγκαστεί να απορροφήσει μέρος ή όλη την επιβάρυνση, διακυβεύοντας έως και τη βιωσιμότητά τους. 

Οι ίδιοι τονίζουν ότι και το ύψος των επιβαρύνσεων είναι υπερβολικό, επικαλούμενοι τις σκληρές διαπραγματεύσεις που πολλές φορές κάνουν με τους εκπροσώπους ξένων τουριστικών οργανισμών την περίοδο της υπογραφής των συμβολαίων προκειμένου να πετύχουν αυξήσεις ακόμη και κάτω του 1 ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θυμίζει τις τελευταίες αυξήσεις που έγιναν στον ΦΠΑ διαμονής και εστίασης οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα οι συντελεστές να είναι πλέον 7 και 8 μονάδες υψηλότεροι στη χώρα μας σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς. 

Την ίδια στιγμή, όμως, που έρχονται νέες επιβαρύνσεις στα αδειοδοτημένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού καταλύματα, διογκώνεται ανεξέλεγκτα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στις μισθώσεις ακινήτων που διατίθενται για τουριστική χρήση. 

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και στον χώρο των παράνομων ναυλώσεων στα σκάφη αναψυχής. Οπως διαπιστώνει ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος, το τελευταίο διάστημα το Λιμενικό Σώμα - ελληνική ακτοφυλακή εντόπισε σειρά παράνομων ναυλώσεων σκαφών αναψυχής με σημαίες διαφόρων κρατών. 

Ο κ. Βερνίκος σημειώνει ότι οι αθέμιτες και παράνομες ναυλώσεις και πρακτικές είναι απαράδεκτες χωρίς καμία δικαιολογία απ’ όσους κρυφά ή φανερά τις υποθάλπουν. Παράλληλα, συγχαίρει το υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα - ελληνική ακτοφυλακή και όσους φορείς συνεργάζονται με στόχο τον εντοπισμό των παράνομων ναυλώσεων.


Πηγή: Καθημερινή


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα