Ο επιχειρηματίας που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στον κόσμο του λιανεμπορίου

Ένας άνθρωπος, ένας πετυχημένος επιχειρηματίας που πραγματικά έχει βάλει το λιθαράκι του στην επιχειρηματική ιστορία του σήμερα και που το επώνυμό του κατευθείαν μας παραπέμπει σε… supermarket, δεν είναι άλλος από τον Σπύρο Σκλαβενίτη (τον μπαμπά!)

Ο κύριος Σπύρος, όπως τον αποκαλούσαν φίλοι και συνεργάτες, γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1927 και πέθανε το 2006. Από το 1936 εγκαταστάθηκε με τα τρία του αδέλφια και τους γονείς του στην Αθήνα μετά τη χρεωκοπία της επιχείρησης του πατέρα του Γεράσιμου. Ωστόσο έχασε και τους δύο γονείς του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί από μικρός να στηρίζει εκείνον και τα αδέρφια του. Κάποιες από τις δουλειές που είχε κάνει ήταν φύλακας, πωλητής και άλλα.

Ήρθε η ώρα το 1954 να ιδρύσει μαζί με τον μεγάλο του αδελφό Γιάννη και τον φίλο τους Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, την εταιρεία που σήμερα αποτελεί την πασίγνωστη αλυσίδα super market Σκλαβενίτης. Έτσι λοιπόν ίδρυσαν την «Σ. Σκλαβενίτης & Σία Ο.Ε.» η οποία δραστηριοποιούταν στην χονδρική πώληση τροφίμων σε παντοπωλεία, στη συσκευασία, καθώς και στη διάθεσή μπαχαρικών.

Φιλοσοφία του ήταν πάντα η εταιρεία να είναι αμιγώς ελληνική ώστε να μπορεί να στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς και βιοτέχνες και φυσικά την εθνική οικονομία. Η εταιρεία το 1967 άρχισε να κάνει και τηλεφωνικές παραγγελίες, με σκοπό να παραδίδει τρόφιμα κατ’ οίκον σε τιμές χονδρικής. Η ενέργεια αυτή είχε τεράστια επιτυχία, καθώς μιλάμε για μία εποχή κατά την οποία ο κόσμος μετά και τον εμφύλιο αναζητούσε συνεχώς νέα προϊόντα. Έτσι 11 χρόνια αργότερα αγοράστηκε η έκταση στον Κηφισό όπου στεγάζονταν τα γραφεία, καθώς και αποθήκη 500 τ.μ. Στο ίδιο κτίριο δημιουργήθηκε και το πρώτο super market της αλυσίδας. Το 1975 η εταιρεία ήθελε να ιδρύσει και άλλα supermarket, έτσι για την κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαια, ιδρύθηκε η εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.», στην οποία κατείχε ποσοστό 49% ο γνωστός εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος. Μέχρι το 1993 υπήρχαν 23 καταστήματα σε ολόκληρη την Αττική!

Η πορεία ήταν τόσο ανοδική ώστε δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί success story! Με την καμπάνια ή και μότο μπορεί να το πει κανείς «τιμές τόσο φθηνά όσο πουθενά, άριστη ποιότητα, μοναδική εξυπηρέτηση» κατάφερε ο κ. Σπύρος να «κατακτήσει» το καταναλωτικό κοινό!

Μέχρι το 1999 είχε μείνει μόνος του στα ηνία της επιχείρησης, καθώς ο αδερφός του έφυγε από τη ζωή το 1993 και ο Μιλτιάδης Ποταμιανός το 1999. Οι προτάσεις για εξαγορά έπεφταν βροχή, αφού τη δεκαετία του 1990 έκαναν την είσοδό τους στο λιανεμπόριο μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, όπως το Lidl, η Carrefour κλπ. Όμως ο κύριος Σπύρος ήταν πάντα αρνητικός όσο συμφέρουσες και αν ήταν. Σε ηλικία 79 ετών έφυγε και ο ίδιος από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του 36 καταστήματα και πάνω από 6.000 εργαζόμενους.

Μετά από το θάνατό του, η επιχείρηση πέρασε στα τέσσερα παιδιά του, στη Μαρία, στον Γεράσιμο, στον Στέλιο και τη Βίκυ, οι οποίοι μένοντας απλοί, συγκεντρωμένοι και ενωμένοι, κατάφεραν όχι μόνο να συνεχίσουν αλλά και να απογειώσουν την επιχείρηση που τους άφησε ο πατέρας τους. Τα τρία παιδιά, Μαρία, Γεράσιμος και Στέλιος, τα οποία και ανέλαβαν τα ηνία της επιχείρησης, ακολουθεί η φράση του πατέρα τους ένα βράδυ Ανάστασης: «Δώστε να κρατήσουμε όλα μαζί τα κεριά, να φτιάξουμε μια μεγάλη φλόγα». Αυτή η φράση ακολουθεί και τη δική τους αυτόνομη επιχειρηματική πορεία.

Τα παιδιά του και οι άλλοι μέτοχοι μετά τον θάνατό του, δέχτηκαν μία πολύ συμφέρουσα πρόταση εξαγοράς την οποία ήταν τα μόνα από τους μετόχους που αρνήθηκαν να δεχτούν. Προκειμένου όμως να καταφέρουν να κρατήσουν την επιχείρηση και να πείσουν τους πλειοψηφούντες μετόχους (οικογένειες Γιάννη και Νάσου Σκλαβενίτη και Μιλτιάδη Παπαδόπουλου) να μην υποκύψουν, πήραν υπέρογκα δάνεια και χρειάστηκε να υποθηκεύσουν τα πάντα. Η επιλογή τους ωστόσο αποδείχτηκε σωστή. 

Το νέο πια μετοχικό σχήμα προχώρησε και σε εξαγορές, εξαγοράζοντας την αλυσίδα του Παπαγεωργίου, την αλυσίδα του Ατλάντικ και άλλα. Το 2008 η εταιρεία είχε καταφέρει να ξεπεράσει σε πωλήσεις το 1 δις ευρώ!

Κλειδί για την επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της εταιρείας είναι ο σεβασμός στον πελάτη, δημιουργώντας πιστούς και επαναλαμβανόμενους πελάτες και όχι απλούς περαστικούς, καθώς επίσης και το να είναι πάντα κοντά σε πελάτες και προμηθευτές.

Ο κύριος Σπύρος χάραξε τον δρόμο για πολλούς άλλους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση, στον κόσμο του λιανεμπορίου!

Σήμερα η εταιρεία έχοντας προχωρήσει και στην εξαγορά της Μαρινόπουλος, αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο λιανεμπορίου στην Ελλάδα, έχοντας 560 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Όλοι μας έχουμε κατά καιρό ακούσει πόσο καλός εργοδότης είναι ο Σκλαβενίτης, ενώ το γεγονός ότι μετά την εξαγορά του Μαρινόπουλου, έκανε αυξήσεις προκειμένου να μην υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων, για την εποχή τουλάχιστον, είναι ιδιαίτερα εκτιμητέο και ίσως εντυπωσιακό. 


epixeiro.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα