Ελληνικοί όμιλοι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές επενδύσεις

Το επιχειρηματικό τοπίο αλλάζει και οι ελληνικοί όμιλοι, φαίνεται πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες επενδυτικές κινήσεις.


Το κλείσιμο της αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης και η επικείμενη έξοδος στις αγορές έχουν δημιουργήσει πλέον ένα πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στη χώρα μας. Αν μάλιστα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), οι τράπεζες θα βρουν φθηνό δανεισμό και με τη σειρά τους θα μπορέσουν να διαθέσουν κεφάλαια κεφάλαια στην οικονομία και άρα θα λύσουν τα χέρια πολλών επιχειρήσεων. Το επιχειρηματικό τοπίο αλλάζει και οι ελληνικοί όμιλοι που κατάφεραν να προσαρμοστούν στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο επιβίωσαν αλλά και αναπτύχθηκαν, φαίνεται πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες επενδυτικές κινήσεις.

Ο όμιλος Μυτιληναίου προχωρεί στη δημιουργία δεύτερης μονάδας αλουμίνας δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων στα Ασπρα Σπίτια. Η επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις και θα προσδώσει ετήσιο τζίρο στο Αλουμίνιον της Ελλάδος 1 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, ο όμιλος θα επενδύσει 100 εκατ. δολάρια στην αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου, αυξάνοντας τη δυναμικότητα από 190.000 σε 250.000 τόνους.

Ο όμιλος Μυτιληναίου θεωρείται πως θα είναι ο ένας από τους τρεις εγχώριους παίκτες – μαζί με τον όμιλο Κοπελούζο και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – που θα διεκδικήσει λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ όταν αυτές βγουν προς πώληση στο τέλος του έτους. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, εταιρεία του ομίλου, σχεδιάζει την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ), ύψους έως 60 εκατ. ευρώ.

Έπειτα από συνολικές επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ την πενταετία 2012 – 2016, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017 – 2019. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα (αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 44 MW στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και το εξωτερικό (αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 159,6 MW).

Άμεσος στόχος της εταιρείας είναι να υπερβεί το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018. Μέρος του επενδυτικού προγράμματος που προωθεί η εταιρεία αφορά και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τομέα στον οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες η υπογραφή της ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Ηπείρου και θα ακολουθήσει η ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στα τέλη του Ιουνίου, το ομόλογο της Μυτιληναίος, έσπασε ρεκόρ και υπερκαλύφθηκε κατά 147%. Οι προσφορές των επενδυτών, ανήλθαν στα 740,8 εκατ. ευρώ με πηγές της αγοράς να σχολιάζουν ότι η πρωτοφανής επιτυχία του ομολόγου της Μυτιληναίος ανοίγει νέους δρόμους τόσο για την εταιρική χρηματοδότηση και την άντληση ποσών μέσω ομολόγων του ελληνικού χρηματιστηρίου και ταυτόχρονα διαμορφώνει ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερα δραστήριος εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό και ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αναστασία Παρετζόγλου στο πλαίσιο του Disrupt Greece, μίλησε για το φαινόμενο του «ελατηρίου» που αναμένεται να εκδηλωθεί στο προσεχές διάστημα.

Μετά και την απόκτηση του ΝΙΚΑ επιχειρεί συγκέντρωση στον κλάδο αλλαντικών ευρισκόμενος σε συζητήσεις με την ηπειρωτική βιομηχανία αλλαντικών ΒΙΚΗ και ταυτόχρονα εξετάζει την εξαγορά ιστορικής εταιρείας τροφίμων από τη Θεσσαλονίκη.

*Ολόκληρη η συνέντευξη του Σπύρου Θεοδωρόπουλο φιλοξενείται στο Fortune Ιουλίου που θα κυκλοφορήσει στις 22/7

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα