Εξι προυποθέσεις για την "εκτόξευση" των εξαγωγών

Την ανάγκη χάραξης Εθνικής Στρατηγικής, με επίκεντρο την Εξωστρέφεια υπογράμμισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη με την ευκαιρία της εκδόσεως των συμπερασμάτων του Διεθνούς Συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με τίτλο: ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές».



Η κα. Σακελλαρίδη, όπως διατυπωθήε στο πλαίσιο του Συνεδρίου επεσήμανε πως η ανάκαμψη και ανάπτυξη περνάει μέσα από την τόνωση και στήριξη των Εξαγωγών. «Η Επένδυση στην Εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που δημιουργεί θέσεις εργασίας, παράγει έσοδα για το Κράτος και αντέχει στους κραδασμούς της παγκόσμιας οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έρευνες διεθνών οργανισμών έχουν δείξει ότι με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές εξαγωγές μπορεί να αυξηθούν έως και 30% ή κατά 16 δισ. ευρώ! Αντίστοιχα αν η Ελλάδα καταφέρει να πιάσει τους μέσους όρους εξωστρέφειας της ΕΕ, μπορεί να εισρεύσουν στα Δημόσια Ταμεία περίπου 20 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου έξι είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να εκμεταλλευθούν οι εξαγωγείς τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν, προς όφελος της εθνικής οικονομίας:

α) Ανάκτηση της Εμπιστοσύνης: Θεωρείται το κλειδί για την επάνοδο στην κανονικότητα και την προσέλκυση των νέων επενδύσεων
β) Οριστική άρση των Capital Controls: Θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αναθέρμανση της αγοράς και την αποκατάσταση της κανονικότητας στις εμπορικές συναλλαγές εντός και εκτός συνόρων.
γ) Αποκατάσταση της ρευστότητας: Θα συμβάλει στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης και επέκτασης στις διεθνείς αγορές
δ) Ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ: Θα ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα και θα δώσει βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις
ε) Απάλειψη γραφειοκρατίας: Θα επιταχύνει τους χρόνους εξαγωγής ενός προϊόντος, απαλλάσσοντας τους εξαγωγείς από ένα μεγάλο βραχνά
στ) Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων: Θα απελευθερώσει τη δυναμική που έχει συσσωρευτεί στη διάρκεια της κρίσης και θα κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο τις υγιείς δυνάμεις του τόπου

Οι Ομιλητές και Σύνεδροι συμφώνησαν πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και πρέπει τα Πολιτικά Κόμματα να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές και να καθορίσουν το εθνικό μας στίγμα, καθώς το υφιστάμενο μοντέλο, όπως είπαν είναι στρεβλό και αντιπαραγωγικό και πρέπει να αλλάξει, «εάν θέλουμε να φύγει η χώρα μπροστά».

Η συγκυρία, όπως τόνισαν, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και δεν πρέπει να χαθεί. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα μεγαλώνει διαρκώς ενώ πληθαίνουν οι ξένες εταιρείες που θέλουν να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, στον απόηχο του Συνεδρίου, τα γραφεία του ΠΣΕ επισκέφθηκε η Εμπορική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zhou Ruojun, προαναγγέλλοντας την επίσκεψη αντιπροσωπείας 16 Επιμελητηρίων του Πεκίνου, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με Έλληνες παραγωγούς. Ανάλογη επίσκεψη πραγματοποίησε και ο Βραζιλιάνος Πρέσβης στην Αθήνα. Και αυτός με την σειρά του έκανε γνωστό πως ετοιμάζει επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. 
 
Να σημειωθεί πως στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Πρέσβεις Ξένων χωρών στην Ελλάδα, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, Διμερών Επιμελητηρίων και Κλαδικών Φορέων, κρατικοί λειτουργοί, στελέχη του χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, καθώς και πλήθος επιχειρηματιών και εξαγωγέων.
 
ered.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα