ΣΕΒ: «Ατμομηχανή» ανάκαμψης της οικονομίας η αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών

Την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών προτείνει ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή της ανάκαμψης της οικονομίας, προσελκύοντας επενδύσεις που θα δημιουργήσουν άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής τεχνογνωσίας και διαρκούς περαιτέρω κατάρτισης.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει την αξία του ορυκτού πλούτου της χώρας σημειώνοντας ότι στον κατάλογο των κρίσιμων για την εφοδιαστική αλυσίδα υλικών που έχει καταρτίσει η Ε.Ε. περιλαμβάνεται ορυκτός πλούτος που διαθέτει η Ελλάδα , όπως για παράδειγμα το Μαγνήσιο και ο Μαγνησίτης. 

Σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομία παρέχει επίσης η ανάπτυξη της δευτερογενούς μεταποίησης σε συνέχεια της εξόρυξης. Επιπλέον, τα σημαντικά ορυκτά κοιτάσματα υπάρχουν συχνά σε εγγύτητα με την ακτογραμμή, γεγονός που μειώνει τα κόστη μεταφοράς και διευκολύνει την αξιοποίηση και τις εξαγωγές.

Ήδη η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στο μερίδιο της αξίας εξαγωγών της εξορυκτικής βιομηχανίας ως προς το σύνολο της αξίας εξαγωγών των κρατών-μελών της Ε.Ε., με πάνω από 5% μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών αγαθών, αναφέρει το ΑΠΕ. Πρώτο σε εξαγωγές είναι το Αλουμίνιο (Euro300 εκ το 2015), και ακολουθεί το Νικέλιο (Euro192 εκ. το 2015) και η Αλουμίνα (Euro110 εκ.) ενώ σε πολλές περιπτώσεις άλλων ορυκτών πρώτων υλών, ο δυναμισμός των εξαγωγών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με ενδεικτικό παράδειγμα το μάρμαρο.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΕΒ η εθνική πολιτική πρέπει:

- να θέσει το πλαίσιο και τις προτεραιότητες στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου,
-να εντάξει την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό των υποδομών,
-να εξασφαλίσει τον εντοπισμό περαιτέρω αξιόλογων κοιτασμάτων και την αξιοποίησή τους,
-να αξιοποιεί κάθε τεχνολογική εξέλιξη,
-να διαμορφώσει ένα σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης,
-να προχωρήσει στη βελτίωση και ψήφιση του σχεδίου Λατομικού Νόμου και τον εκσυγχρονισμό του Μεταλλευτικού Κώδικα και
-να εξασφαλίσει επάρκεια πόρων και οργανωτικών υποδομών στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες μέσω και της αξιοποίησης κατάλληλα εκπαιδευμένων εξωτερικών αξιολογητών, καθώς η διασφάλιση της νομιμότητας είναι κρίσιμη προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης.


enikonomia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα