Οι εξαγωγές μπορούν να αυξηθούν κατά 16 δισ. εάν γίνουν μεταρρυθμίσεις

Μέχρι και 30% ή κατά 16 δισ. ευρώ μπορούν να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές, υπό την προϋπόθεση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με έρευνες διεθνών οργανισμών.

Αντίστοιχα, αν η Ελλάδα καταφέρει να πιάσει τους μέσους όρους εξωστρέφειας της Ε.Ε., μπορεί να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 20 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα σε ετήσια βάση.

Τα αισιόδοξα αυτά στοιχεία ανέδειξε με την ομιλία της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη στο συνέδριο που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος με τίτλο «Οι δρόμοι της εξόδου από την κρίση: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές» στις 21 Ιουνίου. Με αφορμή την έκδοση των συμπερασμάτων του συνεδρίου, η κ. Σακκελαρίδη επισήμανε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής με επίκεντρο την εξωστρέφεια. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου έξι είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτούν οι εξαγωγείς τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας:

1. Ανάκτηση της Εμπιστοσύνης: Θεωρείται το κλειδί για την επάνοδο στην κανονικότητα και την προσέλκυση των νέων επενδύσεων.

2. Οριστική άρση των capital controls: Θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αναθέρμανση της αγοράς και στην αποκατάσταση της κανονικότητας στις εμπορικές συναλλαγές εντός και εκτός συνόρων.

3. Αποκατάσταση της ρευστότητας: Θα συμβάλει στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης και επέκτασης στις διεθνείς αγορές

4. Ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ: Θα ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα και θα δώσει βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις

5. Απάλειψη γραφειοκρατίας: Θα επιταχύνει τους χρόνους εξαγωγής ενός προϊόντος, απαλλάσσοντας τους εξαγωγείς από ένα μεγάλο βραχνά.

6. Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων: Θα απελευθερώσει τη δυναμική που έχει συσσωρευθεί στη διάρκεια της κρίσης και θα κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο τις υγιείς δυνάμεις του τόπου.

Ομιλητές και σύνεδροι συμφώνησαν πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές και να καθορίσουν το εθνικό μας στίγμα, καθώς το υφιστάμενο μοντέλο, όπως είπαν είναι στρεβλό και αντιπαραγωγικό και πρέπει να αλλάξει, «εάν θέλουμε να φύγει η χώρα μπροστά».

Η συγκυρία, όπως τόνισαν, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και δεν πρέπει να χαθεί. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα μεγαλώνει διαρκώς ενώ πληθαίνουν οι ξένες εταιρείες που θέλουν να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, στον απόηχο του συνεδρίου, τα γραφεία του ΠΣΕ επισκέφθηκε η εμπορική σύμβουλος της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zhou Ruojun, προαναγγέλλοντας την επίσκεψη αντιπροσωπείας 16 επιμελητηρίων του Πεκίνου, που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με Ελληνες παραγωγούς.

Ανάλογη επίσκεψη πραγματοποίησε και ο Βραζιλιάνος πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος έκανε γνωστό πως ετοιμάζει επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.


kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα