Ακάλυπτοι οι managers που αναλαμβάνουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Ενώ βρίσκεται στα πρώτα του βήματα το τεράστιο έργο των αναδιαρθρώσεων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, ένα μείζον θέμα ανακύπτει, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πηγή μεγάλων κωλυσιεργιών. Πρόκειται για μία άλλου τύπου "ασυλία", αυτή των στελεχών που αναζητούνται για να "τρέξουν" τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις μέχρι την εξυγίανσή τους.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο Capital.gr, οι πρώτες εμπειρίες από τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων δείχνουν την ύπαρξη ενός σημαντικού κενού στη νομική προστασία στελεχών που θα αναλάβουν το μάνατζμεντ υπό εξυγίανση επιχειρήσεων.

Και αυτό διότι ο νόμος δεν προβλέπει την απαλλαγή τους από ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης της υπερχρεωμένης επιχείρησης, αλλά αντιθέτως η νέα διοίκηση αναλαμβάνει και τις ευθύνες του προηγούμενου επιχειρηματία, πολύ πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της. 

Η απουσία σχετικής νομικής προστασίας των νέων επιχειρηματιών που καλούνται να "τρέξουν" επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση, για τα πεπραγμένα των διοικήσεων που έφεραν, με ευθύνη τους ή όχι, τις επιχειρήσεις στην υπερχρέωση, είναι προφανές ότι συνιστά και ηθικό και πρακτικό ζήτημα.

Πρακτικό, γιατί ο νόμος δεν προβλέπει το βασικότερο: τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα μέχρι την εξυγίανση της επιχείρησης, αφού με βάση τα σημερινά δεδομένα, το νέο μάνατζμεντ σε μια επιχείρηση δεν μπορεί πρακτικά να αναλάβει, παρά μόνο αν αυτή είναι πλήρως εξυγιασμένη!

Κατόπιν αυτού, ναι μεν υπάρχει πλέον η νομική προστασία για τα στελέχη των τραπεζών και του Δημοσίου που θα αποφασίσουν για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, αλλά λείπει η νομική προστασία για τα επιχειρηματικά στελέχη που θα υλοποιήσουν τις αναδιαρθρώσεις.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 4307 προβλέπει "ασυλία" μόνο για τον ειδικό διαχειριστή. Συγκεκριμένα, ο ειδικός διαχειριστής - φυσικό ή νομικό πρόσωπο (ορκωτός ελεγκτής, ο οποίος θα ασκεί ελεγκτικά καθήκοντα στην ειδική διαχείριση, ή νομικό γραφείο με γνώσεις οικονομικών θεμάτων ή φυσικό πρόσωπο πτυχιούχος ανώτατης σχολής με άδεια λογιστή Α΄ τάξεως και εγγεγραμμένος στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος) -, ευθύνεται μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια.

Σημειώνεται ότι κυρίως μέσω των αναδιαρθρώσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες, οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν δραστικά τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που για τα επιχειρηματικά δάνεια κινείται σήμερα στο 45% (στις μεγάλες επιχειρήσεις ο δείκτης ΜΕΑ κινείται στο 25,9%).

Στη συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, η συμβολή του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου ανέρχεται στο 58% (μεγάλες επιχειρήσεις 16%, μικρομεσαίες 26%, μικρές 15%, ναυτιλιακά 1%).


της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα