Goldair Handling: «Προοδευτική σκέψη, Καινοτόμος δράση και Σκληρή δουλειά»

O Διευθύνων Σύμβουλος της Goldair Handling κΔημήτρης Παπαμιχαήλ μίλησε στο BusinessNews.gr για την πορεία και την φιλοσοφία της εταιρείας, τα άμεσα σχέδια και τις επενδύσεις της αλλά και την πρόσφατη διάκριση με την οποία τιμήθηκε στην εκδήλωση «Οι Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας»
Μπορείτε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά την Goldair Handling, την πορεία, τα μεγέθη και τις δραστηριότητες της;
Η Goldair Handling είναι μια από τις τρεις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, επιβατών και εμπορευμάτων που δραστηριοποιείται σε 26 ελληνικούς αερολιμένες, από το 1999, όταν η εν λόγω δραστηριότητα απελευθερώθηκε από το πάλαι ποτέ μονοπώλιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας καθώς επίσης είναι  η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που ξεκίνησε την παροχή υπηρεσιών στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Από το 2008, η εταιρεία επενδύει σταθερά στην εξωστρέφεια με αποτέλεσμα σήμερα, να είναι η μόνη ελληνική εταιρεία με παρουσία στο εξωτερικό, Κύπρο και Βουλγαρία, καλύπτοντας πλέον ένα δίκτυο 31 αεροδρομίων, στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, καθιστώντας την ως μια εκ των σημαντικότερων περιφερειακών εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης.
Ακόμα, είναι ιδρυτικό μέλος της μεγαλύτερης συμμαχίας εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης στην Ευρώπη (ground.net) καθώς επίσης παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην εταιρεία ICAS στην Αιθιοπία (στα αεροδρόμια Αντίς Αμπέμπα και Ντιρε Ντάουα). Το πελατολόγιο της εταιρείας περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας πολιτικής αεροπορίας, ενώ η εταιρεία κατέχει συντριπτικά το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
Μείζονος σημασία να αναφερθεί ότι το 2017, θα απασχολήσουμε πλέον των 3.000 εργαζομένων στην Ελλάδα και πλέον των 1.000 στο διεθνές μας δίκτυο, κατατάσσοντας την εταιρεία μας μέσα στους 25 μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα.
Πως έκλεισε το 2016 για την εταιρεία και πως «τρέχει» μέχρι στιγμής το 2017;
Η εταιρεία μας επηρεάζεται άμεσα από την πορεία του ελληνικού τουρισμού, λόγω της δραστηριοποίησής της στους βασικούς τουριστικούς πυλώνες της χώρας – τα ελληνικά αεροδρόμια. Το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και έτσι είδαμε και εμείς τα μεγέθη μας να μεγαλώνουν, σε όλους τους τομείς ( πτήσεις, θέσεις εργασίας & οικονομικά αποτελέσματα).
Όσον αφορά τις πτήσεις, μόνο στην Ελλάδα εξυπηρετήσαμε πλέον των 105.000 πτήσεων, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2015, απασχολήσαμε πλέον των 2.500 εργαζομένων (αύξηση 3%) ενώ ο κύκλος εργασιών ήταν στα 60 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 7% σε σχέση με το 2015.
Το 2017 φαίνεται μια επίσης καλή (τουριστικά) χρονιά με τις προ-κρατήσεις για τη θερινή περίοδο να σημειώνουν ρεκόρ όλων των εποχών, γεγονός που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για τη διατήρηση της θετικής τάσης των τελευταίων ετών.
Ποια θα λέγατε πως είναι η φιλοσοφία της εταιρείας και τα στοιχεία που την κάνουν να διαφέρει από τον ανταγωνισμό;
Η κάθε εταιρεία πρεσβεύει συγκεκριμένες αξίες, αρχές, έχει διαφορετικό παρελθόν και πολύ πιθανό , διαφορετικό όραμα και στόχευση.
Το όραμα της Goldair Handling ορίστηκε από τον ιδρυτή της κ. Δημήτρη Γκολέμη (τα αρχικά του οποίου δημιούργησαν το λογότυπό μας, Gol=Golemis, d=Dimitris) και είναι η «Προοδευτική σκέψη,  Καινοτόμος δράση και Σκληρή δουλειά». Τρεις γενιές τώρα, μεταφέρουν αυτό το όραμα στις νεότερες, οι οποίες με τη σειρά τους, ανταποκρινόμενες στις προκλήσεις της νέας εποχής, πρόσθεσαν τον ανθρωποκεντρισμό και την εξωστρέφεια.
Τι σημαίνει για την εταιρεία η πρόσφατη διάκριση με την οποία τιμήθηκε στην εκδήλωση «Οι Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας»;
Κάθε διάκριση μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε την σκληρή προσπάθεια και κάθε χειροκρότημα είναι σαν ένα χτύπημα στη πλάτη για επιβεβαίωση, ότι κάτι καλό κάναμε. Όταν δε, αυτή διάκριση, είναι βασισμένη σε αντικειμενικά κριτήρια και δημοσιευμένα στοιχεία, έχει μια προστιθέμενη αξία για την οποία νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι. 
Υπάρχουν κάποιες νέες συνεργασίες ή επενδύσεις στις οποίες πρόκειται να προχωρήσετε άμεσα;
Ολοκληρώθηκε μια σειρά επενδύσεων όσον αφορά την αγορά εφοδίων καθώς και την βελτίωση των υποδομών της εταιρείας μας. Συγκεκριμένα, προβήκαμε σε αγορά επίγειου εξοπλισμού για 10 περιφερειακά αεροδρόμια όπου δραστηριοποιούμαστε, ύψους 5 εκ. ευρώ, μεταξύ άλλων και για τη νέα  συνεργασία μας με την Aegean Airlines σε αυτούς τους προορισμούς.
Παράλληλα, βελτιώσαμε τον εμπορευματικό σταθμό που λειτουργούμε στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των πελατών μας, αλλά και της αυξημένης ζήτησης.
Επενδύσαμε σε νέα συστήματα, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της τεχνικής βάσης των εφοδίων μας και τέλος, εισάγαμε την πληροφορική στην ακαδημία μας, με σκοπό την άρτια και άμεση εκπαίδευση των εργαζομένων της Goldair Handling, είτε κεντρικά στην Αθήνα, είτε στους 25 περιφερειακούς αερολιμένες που δραστηριοποιούμαστε.
Τι προβλέπετε για το άμεσο μέλλον όσον αφορά την αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε;
Η δραστηριότητα της επίγειας εξυπηρέτησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εγχώρια τουριστική κίνηση. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές του κλάδου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις ή έξαρση της τρομοκρατίας στη γειτονιά μας. Είναι προφανές, ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και στο εσωτερικό της χώρας μας δεν θα έχουμε γεγονότα που θα μας διαφημίσουν αρνητικά, αλλά και ότι η ανάπτυξη που αναμένουμε τα επόμενα χρόνια, θα επηρεάσουν θετικά και τον εσωτερικό τουρισμό, που τόσο πολύ έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, αναφερόμενος αμιγώς στην δραστηριότητα της επίγειας εξυπηρέτησης, αναμένουμε περαιτέρω ενίσχυση της συγκέντρωσης εταιρειών με διεθνή παρουσία, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών εξυπηρέτησης των αεροσκαφών στην πίστα και την περαιτέρω ενίσχυση του outsourcing στις υπηρεσίες εδάφους, τόσο από φορείς αεροδρομίων  όσο και από τις αεροπορικές εταιρείες.
businessnews.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα