Ανοδικά η αεροπορική κίνηση το καλοκαίρι

Θετικό πρόσημο προμηνύεται για τον ρυθμό αύξησης της αεροπορικής κίνησης και το φετινό καλοκαίρι, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί σε μονοψήφια, αλλά υψηλά επίπεδα.

Σε θετικά επίπεδα κινείται και ο Μάιος, ο οποίος αναμένεται να «κλείσει» με άνοδο των διακινούμενων επιβατών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο 4%, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ». Σημειώνεται ότι το 2016 ο ΔΑΑ ξεπέρασε το ρεκόρ των 20 εκατ. επιβατών (εξυπηρέτησε συνολικά 20,02 εκατ. επιβάτες), καθώς διακινήθηκαν 1,9 εκατ. περισσότεροι επιβάτες από ό,τι το 2015, με την κίνηση να εκτοξεύεται κατά 10,7% σε ετήσια βάση.

Τα έως τώρα στοιχεία θέλουν την κίνηση στο πρώτο 5μηνο του έτους (Ιανουάριος - Μάιος) να ενισχύεται κατά 7,5%, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και το καλοκαίρι. Μέχρι και τον Απρίλιο η συνολική κίνηση ενισχύθηκε κατά 7,3%, με την τάση να παραμένει ανοδική λόγω της θετικής πορείας και του Μαΐου.

Ενδεικτικό της εικόνας φέτος είναι ότι ακόμη και οι αεροπορικές εταιρείες που δεν θα προχωρήσουν σε ενίσχυση των συχνοτήτων από και προς την Αθήνα δρομολογούν τις πτήσεις τους με διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, προσφέροντας ενισχυμένη χωρητικότητα, η οποία μοιραία οδηγεί σε αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Η Aegean

Στο μεταξύ και η εγχώρια αεροπορική αγορά έχει επενδύσει μεγάλο μέρος της δύναμής της στο δίκτυο εξωτερικού, το οποίο εμφανίζει σημαντική αύξηση. Αναλυτικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, η κίνηση της Aegean παρουσίασε άνοδο στο δίκτυο εξωτερικού, η οποία άγγιξε το 17%. H κίνηση εσωτερικού προσαρμόστηκε στη χαμηλότερη ζήτηση της εσωτερικής αγοράς, όπου παρατηρήθηκαν χαμηλότεροι ναύλοι, λιγότερες πτήσεις αλλά και βελτιωμένες πληρότητες. Το βλέμμα είναι στραμμένο πλέον στους επισκέπτες του εξωτερικού.
H αύξηση της παρουσίας των ξένων επισκεπτών κινείται σε παρόμοιους ρυθμούς με αυτούς της συνολικής επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», η οποία το πρώτο 4μηνο του έτους εμφανίζει αύξηση 8,7%. Η κίνηση όμως στο δίκτυο εξωτερικού έχει ενισχυθεί κατά 15,3%, αντισταθμίζοντας τη μείωση κατά 1,6% που παρατηρήθηκε στην κίνηση εσωτερικού το πρώτο τετράμηνο του έτους. Οι ξένοι επισκέπτες φαίνεται ότι ενισχύουν σημαντικά την παρουσία τους, καθώς το παραπάνω διάστημα αυξήθηκαν κατά 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι προελεύσεις

Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου στη χώρα έφτασαν συνολικά 29.757 Ισραηλινοί, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση 109%. Η κινητικότητα των Ισραηλινών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αναστάτωση που επικρατεί στη γειτονική Τουρκία. Την ίδια στιγμή οι αφίξεις από τη γειτονική Βουλγαρία ενισχύθηκαν κατά 40%, καθώς συνολικά 16.063 άτομα ταξίδεψαν στην Αθήνα παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί τον παραδοσιακό προορισμό των Βουλγάρων. Αυξημένοι κατά 28% ήταν και οι Κύπριοι, που επέλεξαν να ταξιδέψουν στον ΔΑΑ.

Με εξαίρεση τον Απρίλιο, που ήταν μήνας εορτών, το υπόλοιπο διάστημα θεωρείται μεν χαμηλής κινητικότητας, ωστόσο υπολογίζεται ότι μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για την προέλευση των αφίξεων της θερινής περιόδου.

Συνολικά 19% περισσότεροι Αυστραλοί ήρθαν στην Αθήνα, ενώ οι Ιταλοί επισκέπτες ενισχύθηκαν κατά 14%. Δέκα τοις εκατό περισσότεροι Καναδοί και 9% περισσότεροι Αμερικανοί ταξίδεψαν στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ κατά 8% ενισχύθηκε η παρουσία των Βρετανών επισκεπτών. Σουηδοί και Αυστραλοί ενίσχυσαν κατά 7% την παρουσία τους το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου στην Αθήνα. Πέραν του Απριλίου κατά τη διάρκεια του οποίου οι ξένοι επισκέπτες έφτασαν τους 381.923 στην Αθήνα, σημαντική κίνηση παρατηρήθηκε τον Μάρτιο (242.161 ξένοι επισκέπτες), ενώ μικρή μείωση παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια του οποίου 163.259 ξένοι ταξιδιώτες έφτασαν στην Αθήνα, έναντι 175.791 το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι τρεις μήνες του τετραμήνου παρουσίασαν αύξηση.

Σημειώνεται, ότι η κίνηση εξωτερικού (όλων των διακινούμενων επιβατών στον ΔΑΑ) σημείωσε σημαντική άνοδο καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραμήνου, ενώ στο δίκτυο εσωτερικού παρατηρήθηκε μείωση, η οποία κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο με 2,3%, για να «κλείσει» το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου με μείωση 1,6%.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα