Συνέχιση της αύξησης των εξαγωγών προβλέπουν οι εξαγωγείς Βορείου Ελλάδος

Την πεποίθησή του ότι η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα συνεχιστεί, με προοπτική η αξία τους να φτάσει φέτος στα 27 δισ. ευρώ, συνυπολογιζόμενων των πετρελαιοειδών (16-17 δισ. χωρίς αυτά), εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης.

Σημειώνεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε ξεπεράσει τα 27 δισ. ευρώ το 2013 και το 2014, πριν υποχωρήσει στα 25,48 δισ. το 2015 και στα 25,11 δισ. το 2016.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, ο κ. Λουφάκης εκτίμησε ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι πολύ πιο σημαντική από ότι η ρύθμιση του χρέους αυτή τη στιγμή, εκφράζοντας ωστόσο πολύ μεγάλες επιφυλάξεις για το αν τελικά η πρώτη θα επιτευχθεί.

Ενόψει του 5ου συνεδρίου για τις εξαγωγές, με τίτλο "Export Summit V", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου με θέμα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανοδική πορεία των εξαγωγών θα συνεχιστεί με τον ρυθμό του πρώτου τριμήνου του έτους (+6,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα χωρίς τα πετρελαιοειδή και +20,3% με αυτά).

Ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι, παρότι ο ίδιος είναι φυσικός επιστήμονας και όχι οικονομολόγος, δεν συμμερίζεται τη θεωρία της κυβέρνησης περί συμπιεσμένου ελατηρίου, που θα εκτιναχτεί αναπτυξιακά μετά τη μεγάλη συμπίεση που έχει υποστεί. «Ως φυσικός επιστήμονας γνωρίζω ότι το ελατήριο δεν θα πεταχθεί ποτέ προς τα πάνω μόνο του, αν δεν του αφαιρέσεις βάρη. Αν αφήσεις πάνω τα βάρη, το πιθανότερο είναι να χάσει την αντοχή του και να σπάσει» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους επελέγη η θεματολογία του συνεδρίου να στραφεί γύρω από την προστιθέμενη αξία, ο δρ Λουφάκης επισήμανε ότι "ένα βασικό μειονέκτημα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι η χαμηλή προστιθέμενη αξία τους", οπότε οι 'Ελληνες εξαγωγείς πρέπει να ποντάρουν στην αύξησή της.


enikonomia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα