Πώς θα κάνεις καριέρα στον κλάδο του προγραμματισμού

Της Μαρίνας Καρπόζηλου

Στα σχολικά μας χρόνια μία λέξη που ακούγαμε συχνά από τους δασκάλους και τους καθηγητές μας ήταν η "έφεση" ή αλλιώς "κλίση". Όλοι μας λίγο - πολύ ανακαλύπταμε σταδιακά το πεδίο στο οποίο είμαστε πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί, δεν μπορούσαμε όμως να γνωρίζουμε τι ήταν αυτό που θα μας απογείωνε στη συνέχεια, ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε από το πλήθος των υπόλοιπων παιδιών, που είχαν την ίδια έφεση και ενδιαφέροντα. Συχνά, η απάντηση βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στην προσωπική δουλειά και το πάθος. Εξίσου συχνά όμως, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς χρειάζεται τόσο η κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά και η εποικοδομητική καθοδήγηση. Στο πεδίο του προγραμματισμού, ή αλλιώς coding, η επιτυχία συνίσταται σε έναν συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Αν λοιπόν θέλουμε να ορίσουμε ένα σημείο έναρξης που θα βοηθήσει κάποιον με βασικές γνώσεις προγραμματισμού, ώστε να εκτοξευτεί στη σφαίρα των περιζήτητων συναδέλφων του, τότε θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στα εξής:

1) Επαγγελματισμός: Καλώς ή κακώς, σε κάθε εταιρεία υπάρχουν θέσεις μεγαλύτερης ή μικρότερης ευθύνης. Ο προγραμματιστής έχει το πλεονέκτημα πως μόνο οι συνάδελφοί του καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει, αλλά επίσης είναι αυτός που πρέπει να έχει την ικανότητα να δουλεύει σε συλλογικά projects, κάτω από πίεση και να είναι σε θέση να μπορεί να αναλύσει κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, αλλά και τις πιθανές λύσεις. Όλες αυτές είναι δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση, και στις οποίες στοχεύει το Athens Tech College, το πρώτο κολέγιο τεχνολογίας στην Ελλάδα που σε συνεργασία με το ηγετικό on-line recruitment site, kariera.gr, διοργανώνουν τα Coding Schools.

2) Αυτοβελτίωση και προσωπική εξέλιξη: Αναφερόμαστε σε έναν κλάδο που εξελίσσεται διαρκώς, οπότε ο εφησυχασμός δεν είναι καλός σύμβουλος για έναν προγραμματιστή. Τα Coding Schools, όχι μόνο προσφέρουν εκπαιδεύσεις στις πιο διαδεδομένες τεχνολογίες παγκοσμίως σε όσους έχουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού, αλλά απευθύνονται και σε έμπειρα στελέχη που εργάζονται αυτήν την στιγμή σε άλλη γλώσσα προγραμματισμού και θα ήθελαν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας των developers.




3) Κατάλληλη εκπαίδευση: Σύμφωνοι, πολλά μπορείς να τα μάθεις μόνος σου. Άλλα τόσα όμως, είναι αυτά που πρέπει να σου τα δείξουν, ώστε να εξοικονομήσεις πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Το ζήτημα είναι ποιους θα εμπιστευτείς. Κάνοντας μια μίνι έρευνα αγοράς δεν θα δυσκολευτείς να μάθεις ποιοι έχουν το καλύτερο όνομα, την εμπειρία και τα αποτελέσματα που χρειάζεσαι.

4) Δικτύωση: Αρκεί άραγε να είσαι καλός; Ή μήπως χρειάζεται να σου δοθούν και οι ευκαιρίες να αποδείξεις πόσο καλός είσαι; Μάλλον το 2ο. Ένας από τους λόγους που το Coding School ξεχωρίζει, είναι ότι πέρα από την παροχή γνώσεων, δημιουργεί μια άμεση σύνδεση ανάμεσα σε μαθητευόμενους και την αγορά εργασίας. Αυτή είναι άλλωστε και η κεντρική φιλοσοφία του Athens Tech College που συνδέει άμεσα το πρόγραμμα σπουδών του με τη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα.

5) Ευελιξία και εξοικονόμηση χρόνου: Μερικά πράγματα δεν χρειάζεται να τα παιδεύεις πολύ. Αντιθέτως, πρέπει να είσαι σε θέση να λαμβάνεις γρήγορες αποφάσεις και να κωδικοποιείς τη γνώση προς όφελός σου. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα μαθήματα του Coding School διαρκούν 8 εβδομάδες το καθένα και σκοπό έχουν να ενισχύσουν τα IT skills ατόμων που διαθέτουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού. Κάθε Coding School περιλαμβάνει 80 ώρες μαθημάτων, 60 συμμετέχοντες ανα τμήμα, 15 Instructors (Senior Developers της αγοράς), 3 Participating Companies για καθεμία απο τις οποίες διεξάγεται ένα project με συνεργασία ανα ομάδες, 3 Tech Mentors, 1 Technology Expert και τον Academic Instructor που συντονίζει όλη τη διαδικασία.

Γιατί μπορεί οι Super Ήρωες να γεννήθηκαν με αυτή την ιδιότητα, το κατά πόσο όμως την αξιοποίησαν και το μέχρι πού την έφτασαν ήταν μία καθαρά προσωπική τους υπόθεση. Εσύ μέχρι πού είσαι διατεθειμένος να φτάσεις τις γνώσεις και τις ικανότητές σου;


news247.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα