Το σχέδιο για ανάπτυξη της καλλιέργειας αρωματικών φυτών

Κάλεσμα στους νέους αγρότες απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου για να δημιουργηθεί ομάδα ή οργάνωση παραγωγών για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών στην περιοχή της Εορδαίας.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 1ης Συνάντησης Στρογγυλής Τράπεζας για την αειφόρο ανάπτυξη στα Βαλκάνια, που γίνεται στον ορεινή κοινότητα της Βλάστης Κοζάνης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο του 2017 οι διαδικασίες, προκειμένου η υπό δημιουργία ομάδα νέων αγροτών να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και σε καθεστώτα ενισχύσεων του ΥΠΑΑΤ.

Το σχέδιο του υπουργείου για την περαιτέρω ανάπτυξη των αρωματικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία προβλέπει ότι θα παραχωρηθούν καταρχήν 1.000 στρέμματα σε 100 νέους αγρότες της Εορδαίας, που θα καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά. Οι εκτάσεις θα παραχωρηθούν σε κατά κύριο επάγγελμα νέους αγρότες, ακτήμονες και ανέργους, με οικονομικά και παραγωγικά κριτήρια και βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται οργανωμένοι σε ομάδα παραγωγών ή συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή στρατηγικής ανάπτυξής του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας της ΔΕΗ, Δημήτρη Ζαραφίδη, πρόκειται για εκτάσεις των οποίων έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη του λιγνίτη, έχουν αποκατασταθεί από τη ΔΕΗ και είναι έτοιμες για καλλιέργεια.

Εκπρόσωπος μιας από τις αρτιότερες μεταποιητικές μονάδες αρωματικών στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα -τις εγκαταστάσεις της οποίας επισκέφθηκε στο πρόσφατο παρελθόν ο υπουργός- δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι θα μπορεί να απορροφά το σύνολο των νέων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, απαλλάσσοντας τους νέους καλλιεργητές από έναν πρόσθετο πονοκέφαλο, αυτόν της διάθεσης του προϊόντος.

Ορίσθηκε Ειδική ομάδα Επιχειρησιακής υποστήριξης του νέου παραγωγικού φορέα, στην οποία συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και του Δήμου Εορδαίας, από όπου θα προέρχονται οι νέοι καλλιεργητές αρωματικών φυτών.

Απώτερος στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έως τον Οκτώβριο του 2017 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες καθώς επίσης να έχουν επιλεγεί και οι νέοι αγρότες στους οποίους θα παραχωρηθούν οι υπό καλλιέργεια εκτάσεις.

Ο φιλόδοξος στόχος που έχει θέσει το υπουργείο είναι να αυξηθεί η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα από τα 40.000 στρέμματα που είναι σήμερα, στα 100.000 στρέμματα σε διάστημα ενός έτους.


enikonomia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα