Μεγαλύτερες επιδοτήσεις στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Με επιπλέον ενισχύσεις 15% θα επιβραβεύονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Την πριμοδότηση αυτή, η οποία θα γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, προανήγγειλε χθες η κ. Ευγενία Φωτονιάτα, ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής.

Οπως επεσήμανε η ίδια από το βήμα του συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με τίτλο «Οι δρόμοι της εξόδου από την κρίση: εμπιστοσύνη, επενδύσεις, εξαγωγές», πρόκειται για το πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων», το οποίο θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, ενώ η υποβολή των προτάσεων θα γίνει σε δύο φάσεις, η πρώτη τον προσεχή Σεπτέμβριο και η δεύτερη στις αρχές του 2018. Για τις μεν εξαγωγικές επιδόσεις θα χορηγείται «μπόνους» ενίσχυσης 10%, ενώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας 5%.

Η κ. Φωτονιάτα υποστήριξε στην ομιλία της ότι ο νέος κύκλος του προγράμματος καθυστέρησε εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην αξιολόγηση των προτάσεων του πρώτου κύκλου. Αυτή έχει ολοκληρωθεί, με συνέπεια τον επόμενο μήνα να διοχετευθούν στις επιλέξιμες επιχειρήσεις περί τα 220 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η αρμόδια ειδική γραμματέας ανήγγειλε την ενεργοποίηση μιας ακόμη δράσης που αφορά αποκλειστικά μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής τους σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές. Η εν λόγω δράση θα ενεργοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου και θα έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, αυτό που αναμένεται να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις εν γένει και όχι μόνο στις εξαγωγικές είναι η άρση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων που έχουν μπει στη ζωή μας από τον Ιούνιο του 2015. Χθες, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε από το βήμα του συνεδρίου ότι μέσα στο επόμενο διάστημα και με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την οριστική άρση τους. Λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν βήματα άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αποφεύγοντας, ωστόσο, να υποστηρίξει ότι θα δούμε οριστική κατάργηση των capital controls.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, τήρησης με συνέπεια και χωρίς παλινδρομήσεις των συμφωνηθέντων με τους δανειστές και ειδικά σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην ανάγκη σχεδιασμού στρατηγικής εξόδου από το δύσκολο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. «Η απόφαση του Eurogroup με τα καλά και τα μειονεκτήματά της εξασφαλίζει στη χώρα δύο χρόνια πολιτικής σταθερότητας», υποστήριξε ο υφυπουργός. Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ θετικό στοιχείο την ύπαρξη κυβέρνησης της Αριστεράς, ομολογώντας στην πραγματικότητα ότι έτσι έγινε εφικτή η ολοκλήρωση βημάτων που δύσκολα θα μπορούσε να κάνει άλλη κυβέρνηση.

Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ως άμεση προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία γενικά και τις εξαγωγές και τις επενδύσεις ειδικότερα προέταξε η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη. Η ίδια, μάλιστα, υποστήριξε ότι ακόμη και η αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου που παρατηρείται τελευταία είναι θετική εξέλιξη μεσομακροπρόθεσμα, καθώς προέρχεται κυρίως από τις παραγγελίες και παραλαβές νέων πλοίων, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ελληνική ναυτιλία.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα