Καταστήματα και γραφεία στο στόχαστρο των επενδυτών σε ακίνητη περιουσία

Σε κτίρια γραφείων και καταστημάτων αναμένεται να βάλουν τα κεφάλαιά τους οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), εκτιμώντας ότι αμφότερες οι κατηγορίες ακινήτων προσφέρουν σημαντικές προοπτικές μελλοντικών υπεραξιών. Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανέφεραν στελέχη των εταιρειών στο πλαίσιο του χθεσινού 12ου RED Business Forum, η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς «βρισκόμαστε στο κάτω μέρος του κύκλου, οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η αγορά θα γυρίσει», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Τερέζα Μεσσάρη, γενική διευθύντρια οικονομικών και εργασιών της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της εισηγμένης έχει παραμείνει σταθερή τους τελευταίους μήνες, δείγμα της σταθεροποίησης της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων εσχάτως.

Ως εκ τούτου, το προσεχές διάστημα κρίνεται κρίσιμο για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς θα πρέπει να κινηθούν δυναμικά στην αγορά ακινήτων, ώστε να επωφεληθούν των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται. Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Καζινό, διευθύνοντα σύμβουλο της Trastor, η εταιρεία κινείται στην αγορά εξετάζοντας σειρά μικρότερων επενδύσεων. «Κοιτάμε μισθωμένα κτίρια και θέλουμε και ακίνητα που μπορούν να δημιουργήσουν υπεραξίες σε ορίζοντα πέντε-έξι ετών από σήμερα. Επίσης, θέλουμε να τοποθετήσουμε κεφάλαια σε ακίνητα όπου πιστεύουμε ότι οι ενοικιαστές μπορούν να πληρώνουν το μίσθωμά τους χωρίς πρόβλημα», τόνισε ο κ. Καζινός. Υπενθυμίζεται πως η Trastor προχώρησε πρόσφατα σε σειρά νέων αγορών ακινήτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόκτηση δύο ορόφων γραφείων στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με τον κ. Καζινό, οι εν λόγω χώροι αναβαθμίζονται προκειμένου να μπορέσουν να προσελκύσουν υψηλού προφίλ ενοικιαστές και αντίστοιχα έσοδα από ενοίκια.

Ανάλογες κινήσεις αναβάθμισης παλαιότερων γραφειακών συγκροτημάτων δρομολογεί και η Grivalia, η οποία έχει ήδη προβεί σε σχετικές κινήσεις αναφορικά με ακίνητα του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της. Πλέον, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της κ. Ναταλίας Στράφτη, γενικής διευθύντριας εργασιών, η εισηγμένη θα στοχεύσει και στην απόκτηση παλαιότερων κτιρίων, καθώς η απουσία νέων αναπτύξεων γραφείων και η έλλειψη καλής συντήρησης του αποθέματος υφιστάμενων γραφείων δημιουργούν καλή επενδυτική ευκαιρία. Σε σχέση με την αύξηση της φορολόγησης των ΑΕΕΑΠ στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν από ένα χρόνο, οι διοικήσεις των εταιρειών επισήμαναν ότι είναι πιθανό να δυσχεράνει την προσέλκυση νέων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα οι εισηγμένες να μην μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες σημαντικού μεγέθους επενδύσεις.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα