ΤΑΙΠΕΔ: Στην εκκίνηση νέοι διαγωνισμοί για τουριστικά ακίνητα

Της Στεφανίας Σούκη

Ακίνητα και εκτάσεις που είχαν βγει προς αξιοποίηση και στο πρόσφατο παρελθόν χωρίς ωστόσο να καταλήξει η σχετική διαδικασία αφού τελικά δεν εμφανίστηκαν επενδυτές βγάζει και πάλι σε διαγωνισμούς το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Το «Castello Bibelli» στην Κέρκυρα, το ξενοδοχείο Ηνίοχος στο κέντρο της Αθήνας, το σανατόριο Μάνα στην Αρκαδία, η έκταση της Ερμιόνης στην Αργολίδα είναι μεταξύ των δημοσίων ακινήτων για τα οποία θα αναζητηθεί εκ νέου ιδιώτης επενδυτής κυρίως από τον τομέα του τουρισμού. Τώρα και με δεδομένη την επίλυση εκκρεμοτήτων αλλά και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ειδικά στον τουριστικό κλάδο, οι επιτελείς του ΤΑΙΠΕΔ ευελπιστούν ότι θα εισπράξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εγκρίνοντας τις σχετικές αποφάσεις από το διοικητικό συμβούλιο.

Ειδικά για το Castello Bibelli, το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε πρίν από ένα μήνα το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση της έκτασης των 77 στρεμμάτων, για το οποίο έχει αναζητηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν επενδυτής. Περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο «CASTELLO», λιθόκτιστο κι εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο- όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- και άλλα τέσσερα βοηθητικά κτήρια, συνολικής δομημένης επιφάνειας 457 τ.μ.. Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μιμπέλλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση και η συνολική αξιοποιήσιμη έκτασή του ανέρχεται σε 77 στρέμματα. Το 2009 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού τόσο το Castello Bibelli, όσο και μικρότερο Castelleto μαζί με τους βοηθητικούς χώρους τους χαρακτηρίστηκαν μνημεία. Στην συνέχεια το 2013 η έκταση μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το ξενοδοχείο Ηνίοχος δυναμικότητας 134 δωματίων, βρίσκεται επί της οδού Βερανζέρου 26 και μπαίνει τώρα πωλητήριο, με την ελπίδα να βρεθεί επενδυτής λόγω και της μεγάλης ανόδου της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, ενώ το υφιστάμενο μισθωτήριο με τον ιδιώτη διαχειριστή λήγει το 2018.

Για την έκταση της Ερμιόνης, η οποία είχε βγεί και πάλι προς αξιοποίηση το 2014, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυτελούς θερέτρου με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και τουριστικές κατοικίες.


newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα