Εννέα υπογραφές για να ξεκινήσει επένδυση €300 εκατ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Τη νομιμότητα του προεδρικού διατάγματος για τη ρύθμιση των όρων και περιορισμών δόμησης σε τέσσερα οικοδομικά τετραγωνικά στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος ενέκρινε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το "πράσινο φως" του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου φέρνει πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60).

Η απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου, που αποκαλύπτει το Capital.gr, κρίνει νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος και ορίζει ότι:

-το μέγιστο ύψος του κτηρίου είναι 21 μέτρα επί της Λεωφόρου Κηφισού
-κατά μήκος της πλευράς προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος το μέγιστο ύψος μειώνεται και δεν υπερβαίνει τα 18 μέτρα

Ζητά ακόμη να υπάρξει μία διόρθωση...γραμματικού χαρακτήρα. Να αναδιατυπωθεί η ρύθμιση του άρθρου 1 του π.δ. στην οριστική έγκλιση. Το προσχέδιο, δηλαδή, του π.δ. που έστειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο ΣτΕ αναφέρει: "το ύψος θα πρέπει να είναι”. Ωστόσο, η έγκλιση του ρήματος, κατά το ΣτΕ, θα πρέπει να είναι η οριστική, δεδομένου ότι πρόκειται για νομοθέτημα.

Οι υπογραφές

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ΣτΕ εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στη δημοσίευση της απόφασης από την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να ακολουθήσει η υπογραφή του σχεδίου προεδρικού διατάγματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου αυτό να αποσταλεί προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για την ακρίβεια απαιτούνται συνολικά εννέα υπογραφές, από το νομικό τμήμα, τη διεύθυνση χωροταξικού σχεδιασμού από τη Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και βέβαια από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

Η υπογραφή του σχεδίου π.δ. αποτελεί διαδικασία, που υπό κανονικές συνθήκες, χρειάζεται μονοψήφιο αριθμό ημερών για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείεται η συλλογή των υπογραφών να διαρκέσει... μήνες. Και αυτό όχι μόνο λόγω της θερινής ραστώνης. Αλλά, ιδίως, επειδή ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες στο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν "καλοβλέπουν” το έργο της κατασκευής εμπορικού πολυχώρου στον Κηφισό. Πρόκειται για τους ίδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, που δημιουργούν προσκόμματα στο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού.

Μένει να φανεί εάν θα δοθεί μάχη οπισθοφυλακών εντός του υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο την περαιτέρω καθυστέρηση της επένδυσης, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Εάν πάντως, δεν υπάρξουν ανατροπές, την αναμενόμενη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του προεδρικού διατάγματος (αφότου συγκεντρωθούν οι εννέα υπογραφές), θα διαδεχτεί η διαδικασία της έκδοσης οικοδομικής άδειας. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η έναρξη των πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή, έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Επίσης, βάσει της πρόσφατης απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), η εταιρεία Artume, που θα υλοποιήσει το έργο, θα υπογράψει με το υπουργείο Περιβάλλοντος μνημόνιο συνεργασίας. Αυτό θα αφορά την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ο πολυχώρος, του οποίου η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τέλη 2019-αρχές 2020, θα έχει εμβαδόν 55.000 τ.μ. Θα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και κινηματογράφους, στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 2.000 άτομα. Άλλες τόσες θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν όταν το Academy Gardens λειτουργήσει.


capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα