Βουτιά 15% των τιμών πετρελαίου από τα τέλη Μαΐου

Βουτιά σχεδόν 3% σε χαμηλά επίπεδα επτά μηνών έκαναν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, καθώς η αυξημένη προσφορά αρκετών βασικών παραγωγών επισκίασε το υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών του ΟΠΕΚ - και άλλων χωρών εκτός του Οργανισμού - στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε πριν λίγο κατά 1,09 δολάρια στα 45,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε φθάσει νωρίτερα και στα 45,42 δολάρια, το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τις 15 Νοεμβρίου του 2016. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε 1,20 δολάρια στα 43 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Νοεμβρίου.

Η πτώση των τιμών ξεπερνά το 15% από τα τέλη Μαΐου, όταν οι χώρες του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί παρέτειναν το πλαφόν στην παραγωγή τους έως το τέλος του Μαρτίου 2018.

Η συμμόρφωση των χωρών του ΟΠΕΚ καθώς και αυτών εκτός του Οργανισμού στη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής έφθασε τον Μάιο στο 106%, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας στην αρχή του 2017, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.

Ωστόσο, η προσφορά αργού από τον ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Μάιο, καθώς ενισχύθηκε η παραγωγή της Λιβύης και της Νιγηρίας, οι οποίες εξαιρούνται από τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής.

Η παραγωγή της Λιβύης αυξήθηκε περισσότερο από 50.000 βαρέλια στα 885.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία διευθέτησε τη διαμάχη της με τη γερμανική εταιρεία Wintershall, σύμφωνα με πηγές. Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Νιγηρία αναμένεται να φθάσουν τα 226.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο από 164.000 βαρέλια τον Ιούλιο.


enikonomia.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα