Στα 12 δισ. ευρώ οι επισφάλειες των εργολάβων

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται πάνω από το 50% του κατασκευαστικού και οικοδομικού επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας, καθώς τα συσσωρευμένα τραπεζικά χρέη είναι σχεδόν αδύνατο να αποπληρωθούν. Ειδικότερα, 39.000 εταιρείες από τις συνολικά 67.000 του κλάδου των οικοδομών και των κατασκευών, δηλαδή το 55,2% του συνόλου, αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Πρόκειται για ποσό της τάξεως των 12 δισ. ευρώ, έναντι 22,8 δισ. ευρώ που είναι ο συνολικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκάλυψε χθες, στο πλαίσιο ομιλίας του στο 12ο RED Business Forum, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Θεόδωρος Μητράκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος των ακινήτων βιώνει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, γεγονός που αποτυπώνεται και στα σχετικά μεγέθη. Σήμερα, οι κατασκευές νέων κατοικιών αντιστοιχούν σε μόλις 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 6,5% πριν από την οικονομική κρίση. Αντίστοιχα, οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες δεν ξεπερνούν το 0,7% του ΑΕΠ. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, οι τιμές των κατοικιών φαίνεται πως έχουν πλέον ολοκληρώσει την πορεία αποκλιμάκωσής τους. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η πανελλαδική πτώση από τις αρχές της κρίσης μέχρι σήμερα αγγίζει το 42% (44% στην Αθήνα και 46% στη Θεσσαλονίκη), ενώ κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, υποχώρησαν κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

Στον αντίποδα, θετικότερη είναι η εικόνα που προκύπτει από τον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για ακίνητα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα το ποσοστό κενών χώρων στην συγκεκριμένη κατηγορία, να έχει υποχωρήσει σε 5%. Ταυτόχρονα, τα τουριστικά/ξενοδοχειακά ακίνητα συγκεντρώνουν θετικές προοπτικές, καθώς ο τουριστικός κλάδος έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Μητράκος, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα συνεχίσει να απασχολεί τον τραπεζικό κλάδο για τα επόμενα τρία χρόνια, επισημαίνοντας τον στόχο για μείωσή τους κατά 38% έως το 2019. Ενδεικτικό της έλλειψης ρευστότητας που περιορίζει και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, είναι το γεγονός ότι από τα 238 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει το τραπεζικό σύστημα, τα 106 δισ. ευρώ, δηλαδή το 44,8% αυτών, δεν εξυπηρετούνται, ποσοστό που είναι οκτώ φορές υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο, που δεν ξεπερνά το 5,4%. Ειδικότερα, το ποσοστό των επισφαλών δανείων στη στεγαστική πίστη αγγίζει το 41,1%, κάτι που μεταφράζεται σε 465.000 νοικοκυριά. Αντίστοιχα, στα επιχειρηματικά δάνεια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται σε 44,4%, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια, το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 54%. Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Μητράκος, ποσό 15,5 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων τελεί υπό νομική προστασία.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα