O χάρτης του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας

Σχεδόν αμετάβλητο διατηρήθηκε το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας το 2016 σε σχέση με το 2015, καθώς αριθμεί 9.730 μονάδες από 9.727 αντίστοιχα. Το ίδιο διάστημα καταγράφεται συνεχής αναβάθμιση στα ελληνικά ξενοδοχεία με τις 4 και 5 αστέρων μονάδες να αποτελούν το 42,3% του συνόλου της συνολικής δυναμικότητας της χώρας. Από την άλλη, διαρκώς μειώνεται ο αριθμός των 1 και 2 αστέρων ξενοδοχείων, ενώ το δυναμικό των ξενοδοχείων 3 αστέρων παραμένει σταθερό.


Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), όργανο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ), που παρουσιάστηκε την Τρίτη.


Αναλύοντας την εικόνα των τουριστικών διανυκτερεύσεων ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης υπογράμμισε ότι το 2016 καταγράφεται για μια ακόμη χρονιά υψηλή εποχικότητα στη τουριστική ζήτηση, αποτελώντας για μια ακόμη χρονιά κυρίαρχο δομικό πρόβλημα και μόνιμη παθογένεια στον κλάδο τόσο του τουρισμού όσο και των ξενοδοχείων. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσακίρης επισήμανε τη συσσώρευση μεγάλου όγκου τουριστών τους τρεις μήνες αιχμής του καλοκαιριού. Για την άμβλυνση της εποχικότητας ο ίδιος δήλωσε ότι χρειάζεται εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να πετύχει οποιαδήποτε στρατηγική. Αναφερόμενος στον φόρο διαμονής ωστόσο υποστήριξε ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά, επηρεάζοντας αρνητικά νέες επενδύσεις.



Η μελέτη παράλληλα επισημαίνει ότι «ελληνικό ξενοδοχείο είναι το μικρό ξενοδοχείο», αφού το μέσο μέγεθος στη χώρα ανέρχεται στα 41,8 δωμάτια. Ταυτόχρονα, το ελληνικό ξενοδοχείο εν μέσω κρίσης, αποτελεί σταθερή πηγή απασχόλησης και παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα έσοδα του τουρισμού το 2016, το ποσοστό απασχόλησης ανέβηκε κατά 3,9% ετήσια βάση. Συγχρόνως το ποσοστό των απασχολούμενων γυναικών στα ξενοδοχεία προσεγγίζει το 57% στο σύνολο του εργαζομένων, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης.



Το Νότιο Αιγαίο αποτελεί τον πρωταθλητή σε αρκετές κατηγορίες του ξενοδοχειακού προϊόντος της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση στις υποδομές φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, διαθέτοντας 2.068 μονάδες και 99.700 δωμάτια. Το Νότιο Αιγαίο είναι πρώτο τόσο σε 5 αστέρων ξενοδοχεία, τα οποία ανέρχονται σε 144 όσο και σε αριθμό εργαζομένων που άγγιξαν τους 35.915 το 2016.



Πρωταθλητής στην αύξηση της απασχόλησης είναι η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με ποσοστό 15,5% σε σύγκριση με το 2015, ενώ πρωταθλήτρια στην απασχόληση γυναικών είναι η Κεντρική Ελλάδα με ποσοστό 67,7%. Ωστόσο η μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση παρατηρήθηκε με ποσοστό 10% στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.



Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανέφερε ότι η ποιότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αποτελεί το ανάχωμα στο διεθνή ανταγωνισμό και στον εγχώριο αθέμιτο ανταγωνισμό. Και επισήμανε ότι «παρακαταθήκη για τη διασφάλιση της ποιότητας στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας της χώρας αποτελεί η διαδικασία πιστοποίησης της κατάταξης των καταλυμάτων από το ΞΕΕ».



Στα πλαίσια της παρουσίασης της μελέτης το ΞΕΕ παρουσίασε και τις πινακίδες με το νέο σήμα πιστοποίησης της κατάταξης των καταλυμάτων σε κατηγορίες αστεριών και κλειδιών. Οι νέες πινακίδες θα δίνονται στα πιστοποιημένα καταλύματα, σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή. Παράλληλα παραδόθηκαν συμβολικά από το ΞΕΕ στα έξι καταλύματα που πρώτα από όλα έλαβαν με την ενεργοποίηση της νέας διαδικασίας κατάταξης, το πιστοποιητικό κατάταξης. Συγκεκριμένα παραδόθηκαν τρεις πινακίδες με αστέρια σε ισάριθμους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τρεις πινακίδες με κλειδιά σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων-διαμερισμάτων.
 
kerdos.gr

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα