Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ καθιστά την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον τομέα της ενέργειας

Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη, που με την ολοκλήρωσή του θα δώσει στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, χαρακτήρισε τον αγωγό ΤΑΡ ο επικεφαλής του έργου για την Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας (Ricard Scoufias), μιλώντας από το βήμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Balkans & Black Sea Cooperation Forum» (BBSF), το οποίο διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Σέρρες.

«Ο ΤΑΡ δίνει στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο» είπε ο κ. Σκούφιας και συμπλήρωσε ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού ανοίγει ο δρόμος και για άλλα προγράμματα. Επίσης, ο αγωγός -σημείωσε ο κ. Σκούφιας- "αναβαθμίζει" τις χώρες απ΄ όπου διέρχεται (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία) σε υψηλό επίπεδο γεωστρατηγικής, και, παράλληλα, δημιουργεί και θέσεις εργασίας.

O Wim Groenendijk, διευθυντής διεθνών επιχειρηματικών σχεδίων της εταιρίας «NederlandseGasunie N.V», η οποία -όπως είπε- μεταφέρει το της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι τα νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας επιβάλλουν τη διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στις περιφερειακές αγορές.

Υπογράμμισε δε, ότι σε αντίθεση με τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, όπου υπάρχει εξαιρετική σύνδεση με την ευρύτερη αγορά αερίου, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί σ' αυτόν τον τομέα. Όπως ανέφερε, με την ενισχυμένη διείσδυση φυσικού αερίου στις αγορές με υψηλά ποσοστά τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, βελτιώνεται το περιβάλλον και μειώνεται το αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα, από τη χρήση ρυπογόνων μορφών ενέργειας. «Χρειαζόμαστε περισσότερο αέριο στην περιοχή για να υπάρξουν οφέλη στο περιβάλλον, στους κατοίκους στον τουρισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Groenendijk.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα