Νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των λατομείων

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να θέσει πολύ σύντομα το υπουργείο Περιβάλλοντος το νέο Λατομικό Νομοσχέδιο. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), υπογραμμίζοντας ότι «ο εξορυκτικός κλάδος της χώρας μας είναι στρατηγικού χαρακτήρα και η ανάπτυξή του είναι μέρος του προγράμματός μας για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, με το νομοσχέδιο αυτό επιτυγχάνονται η κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας, η επέκταση της χρονικής λειτουργίας των λατομείων, η αντικειμενικοποίηση των προστίμων και η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Ειδική αναφορά έκανε στην επικείμενη εκπόνηση ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ορυκτές πρώτες ύλες ως σημαντικού εργαλείου για την αξιοποίησή τους, καθώς και σε μια άλλη σειρά άλλων δράσεων του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο του στόχου για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας.

Ο κ. Γ. Σταθάκης ανήγγειλε επίσης τη σύντομη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΙΓΜΕΜ, καθώς επίσης και την πρόθεση του υπουργείου να εντείνει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και ιδιαίτερα αυτή της χαμηλής ενθαλπίας.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, επεσήμανε ότι ο εξορυκτικός κλάδος τροφοδοτεί όλη τη μεταποιητική βιομηχανία, ενώ ζήτησε να απλοποιηθεί το αδειοδοτικό πλαίσιο, η Δημόσια Διοίκηση να προσαρμόζεται στις περιστάσεις και τέλος να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Αναλύοντας τα δεδομένα του κλάδου, ο πρόεδρος ΣΜΕ, Αθανάσιος Κεφάλας, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Αποτελεί το 3,4% του ΑΕΠ.

Εξορύσσει περισσότερα από 30 διαφορετικά ορυκτά, 10 εκ των οποίων σε ποσότητες μεγαλύτερες των 300.000 τόνων ετησίως.

Οι μισές πωλήσεις του κλάδου γίνονται εκτός Ελλάδος - κυρίως στην Ευρώπη.

Αποτελεί το 5% των ελληνικών εξαγωγών.

Απασχολεί άμεσα 20.000 άτομα και έμμεσα 80.000 άτομα.

Είναι κορυφαίος εργοδότης -ειδικά στην ελληνική περιφέρεια- απασχολώντας το 4% του ενεργού πληθυσμού.

Τα μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων προγραμματίζουν επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.


Πηγή: Έθνος

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα