Αύξηση κερδών έως και 30% αναμένει για το 2017 η Aegean

Αισιόδοξη τόσο για την πορεία του ομίλου Aegean όσο και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μέσα στη χρονιά που διανύουμε, εμφανίστηκε χθες, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, η διοίκηση της επιχείρησης. Ο όμιλος Aegean, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρός του Ευτύχιος Βασιλάκης, αναμένει μέσα στη χρονιά αύξηση κερδών κατά τουλάχιστον 15%, που δεν αποκλείεται να ανέλθει και στο 30%. Πέρυσι ο όμιλος είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις, η πορεία τους είναι θετική παρά το «μούδιασμα» που σημειώθηκε στα προηγούμενα τρίμηνα (δ΄ τρίμ. 2016 και α΄ τρίμ. 2017), κυρίως λόγω της υποχώρησης της ζήτησης από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Η ζήτηση, ωστόσο, από το εξωτερικό είναι ισχυρή και ήδη αντισταθμίζει τις όποιες απώλειες σημειώνει η εσωτερική αγορά. Στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, τα έσοδα είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ενώ, με βάση τις προκρατήσεις θέσεων, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο γ΄ τρίμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, οι διεθνείς πτήσεις συνεισέφεραν το 70% των εσόδων του αεροπορικού ομίλου.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αντιπρόεδρος της Aegean εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Η σύγκλιση της κυβέρνησης με τους θεσμούς με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η άνοδος της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη θετική έκβαση των γαλλικών εκλογών και την αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων, προμηνύουν τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, αν όχι μια μικρή ανάκαμψή της. «Το περιβάλλον δεν δείχνει ότι βαδίζουμε σε ύφεση, αλλά μάλλον σε σταθεροποίηση ή και ελαφρά ανοδική πορεία», είπε o κ. Βασιλάκης. Το 2017 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τη διοίκηση της Aegean, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις απόκτησης νέων αεροσκαφών που θα αξιοποιηθούν από το 2019 και μετά. Πρόκειται για σύγχρονα αεροσκάφη, χαμηλής κατανάλωσης και πιο φιλικά στο περιβάλλον. Ο όμιλος Aegean σήμερα αξιοποιεί 62 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα περισσότερα τύπου Airbus. Σύμφωνα με τα στελέχη της Aegean, η διοίκηση της επιχείρησης προσανατολίζεται σε ένα μείγμα προμηθειών αεροσκαφών, που θα δίνει έμφαση στη μίσθωση.

Η διοίκηση του ομίλου Aegean τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της ανάληψης της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από τη γερμανική Fraport. Ο κ. Βασιλάκης χαρακτήρισε καλή τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ χαιρέτισε τη δέσμευση της γερμανικής εταιρείας να μην ανεβάσει το κόστος χρήσης των υποδομών, μέχρις ότου ολοκληρωθούν ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή τους.

Τέλος, οι μέτοχοι της εταιρείας, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης της επιχείρησης, για τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή (0,34 ευρώ καθαρά μετά από φόρους). Η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου και η καταβολή θα ξεκινήσει στις 23 Μαΐου 2017.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα