Επενδύσεις €166 εκατ. προωθεί η ΕΥΑΘ την επόμενη 7ετία

Επέκταση του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης και παρουσία σε νέες περιοχές υδροδότησης προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΥΑΘ ύψους €166 εκατ. για την επόμενη 7ετία.
 
 
Ψάχνετε Μηχανικό στη Θεσσαλονίκη; Όλες οι υπηρεσίες Μηχανικού εδώ 
 

Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθ. Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕYΑΘ για το 2016, η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης επέκτασης της ΕΕΝΘ, ένα έργο-ανάσα για τη Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού €30 εκατ. περίπου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2021.

«Με το έργο αυτό θα ενισχυθεί η λειτουργία του βασικού υδραγωγείου Αλιάκμονα και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες νερού για την κάλυψη έκτακτων και μελλοντικών υδροδοτικών αναγκών των υφιστάμενων αλλά και των νέων περιοχών που πρόκειται να ενταχθούν στη ζώνη ευθύνης της ΕYΑΘ.

Σκοπεύουμε -συνδυαστικά και με άλλα έργα- να εξορθολογίσουμε στο σύνολό του το υδροδοτικό σύστημα, δημιουργώντας παράλληλα επιμέρους υδραυλικές ενότητες, ώστε να απομονώνονται περιοχές και να μην παρατηρούνται φαινόμενα-ντόμινο, όπως αυτό του περασμένου Ιανουαρίου. Ξέρετε, το υδροδοτικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης στήθηκε σταδιακά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με "μπαλώματα" πολλές φορές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και ανάλογα με τις εκάστοτε πληθυσμιακές ανάγκες και συνθήκες δόμησης, χωρίς προφανώς ολιστική προσέγγιση. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες τα προηγούμενα χρόνια, ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουμε έργα!», επισήμανε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει από ίδιους πόρους και εναλλακτικές πηγές (χρηματοδότηση από ΕΤΕπ, απορρόφηση κονδυλίων από προγράμματα κ.λπ.).

Επέκταση σε νέες περιοχές

Σε ό,τι αφορά στις επεκτάσεις σε νέες περιοχές, αυτές αφορούν ανατολικά στους δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας - Χορτιάτη (εκτός Πανοράματος και Πυλαίας), όπου θα απαιτηθούν κεντρικά έργα μεταφοράς νερού και θα διερευνηθεί η ανάγκη ανάπτυξης εξωτερικού ή εσωτερικού δικτύου. Στα δυτικά η επέκταση αφορά στους περισσότερους οικισμούς της Χαλάστρας και του Αγίου Αθανασίου, τον Εχέδωρο και τη ΔΕ Ωραιοκάστρου. Μετά την κατασκευή των έργων υδροδότησης των νέων οικισμών περιφερειακά της Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ περίπου), ο πληθυσμός εξυπηρέτησης της ΕYΑΘ αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 126.000 κατοίκους περίπου, ενώ η ζήτηση κατά 9 εκατ. και πλέον κ.μ. νερού ετησίως αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας.

Παράλληλα, προβλέπονται έργα προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και βελτιστοποίηση του υφιστάμενου δικτύου, την προσαρμογή του σε μεταβαλλόμενες συνθήκες και τη μείωση της πιθανότητας λειψυδρίας λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Τα έργα αυτά προβλέπουν αύξηση της χωρητικότητας βασικών δεξαμενών, κατασκευή περίπου 27.000 μέτρων νέων μεγάλων αγωγών, την αντικατάσταση παλαιών, την κατάργηση κάποιων παλιών εγκαταστάσεων, αλλά και τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο Σχεδίων Ασφάλειας Νερού.

Επίσης, υπάρχει σχεδιασμός (ύψους 8 εκατ. ευρώ) για τη συντήρηση και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των βλαβών του αγωγού της Αραβησσού, μήκους 52 χλμ., ο οποίος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, δεν έχει συντηρηθεί με επάρκεια και εμφανίζει σημάδια κόπωσης και συχνές διαρροές.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος του ομίλου το 2016 ανήλθε στο ποσό των 73,3 εκατ. ευρώ έναντι 73 εκατ. της προηγούμενης οικονομικής χρήσης (αύξηση 0,31%). Μείωση 6,81% υπήρξε στο κόστος πωλήσεων, το οποίο ανήλθε στο ποσό των 43,8 εκατ. ευρώ έναντι 46,9 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 26 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 13,15%, ενώ τα προ φόρων κέρδη έφτασαν τα 21,8 εκατ. ευρώ έναντι 20,7 εκατ., αύξηση 5,16%. Τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 12,45 εκατ. ευρώ έναντι 13,5 εκατ. (μείωση 7,62%) και ο δείκτης ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκε στο ποσό των 26,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,3 εκατ. (αύξηση 4,6%).
 
ered.gr

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα