Värde Partners: Oι business εντός κι εκτός Ελλάδας σε ακίνητα, ξενοδοχεία και NPLs

Της Στεφανίας Σούκη

Στην Ελλάδα, επί του παρόντος, επενδύει στα πιο «υγιή» κομμάτια της εγχώριας αγοράς real estate, των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, μέσω της συμμετοχής της στην Τrastor AEEAΠ και στα εμπορικά κέντρα, μέσω της πρόσφατης συμφωνίας με τη Lamda Development για τη νέα Lamda Malls.

Τα σχέδια του ομίλου Värde Partners για την Ελλάδα, όπως μάλιστα επιβεβαιώνονται και μέσα από την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που έχει απευθύνει η συνδεδεμένη εταιρεία Wert Red για την Trastor AΕΕΑΠ, προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη μέσω αποκτήσεων ακινήτων ή εταιρειών με χαρτοφυλάκιο ακινήτων και επέκταση στην ελληνική αγορά, «η οποία παρουσιάζει αυτή την στιγμή επενδυτικές ευκαιρίες». Στο κομμάτι των εμπορικών κέντρων η αρχή γίνεται με τη Lamda Malls και τα δύο εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediteranean Cosmos, η οποία με τη σειρά της θα προχωρήσει σε νέες εξαγορές εμπορικών χώρων ανά την Ελλάδα, με ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξης κάτω από την ''ομπρέλα'' της νέας εταιρείας και του πολύ επιτυχημένου The Mall Athens.

Εκτός Ελλάδος, η Värde Partners έκανε αυτές τις μέρες δύο από τα σημαντικότερα deals στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και τα μή εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ιταλία, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (μετά τις επενδύσεις και στην Ισπανία) και προδιαθέτοντας, σύμφωνα με στελέχη του της εγχώριας αγοράς real estate για τις επόμενες κινήσεις της και στην Ελλάδα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου το deal για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Gruppo Boscolo, του ιταλικού ομίλου ξενοδοχείων πολυτελείας, σε συνέχεια της προηγούμενης συμφωνίας για την εξαγορά του χρέους της εταιρείας από τους πιστωτές της μέσω εννέα διαφορετικών συναλλαγών. Η Varde ξεκίνησε να αγοράζει το χρέος του ομίλου από τη δευτερογενή αγορά από τα μέσα του 2016 μετά από ουκ ολίγες προσπάθειες αναδιάρθρωσης της εταιρείας, η οποία δημιουργήθηκε το 1978 από την οικογένεια Boscolo. O όμιλος θα συνεχίσει να λειτουργεί και να διαχειρίζεται τα 9 πολυτελή ξενοδοχεία σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (στην: Ιταλία, Ρώμη, Φλωρεντία, Μιλάνο και Βενετία, στη Γαλλία: Νίκαια, στην Ουγγαρία: Βουδαπέστη και τη Δημοκρατία της Τσεχίας: Πράγα) με συνολικά 1.300 δωμάτια.

Στην Ιταλία, είχε προηγηθεί στις 18 Απριλίου η έτερη συμφωνία για την απόκτηση από την Varde του 33% της Guber, η οποία διαθέτει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πλατφόρμα διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ιταλία. Το ενεργητικό της αντιστοιχεί σε κεφάλαια περί τα 7 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, και από αυτά, ποσοστό 80% έχουν προέλθει από ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ενα μεγάλο κομμάτι των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας συγκεντρώνεται στις κεντρικές περιοχές και την Ιταλία του Βορρά.

H Värde Partners, με τρεις δεκαετίες λειτουργίας, αποτελεί από τους πλέον γνωστούς διεθνείς διαχειριστές εναλλακτικών επενδύσεων ύψους 12 δισ. δολαρίων. Η προσέγγιση της Värde Partners είναι προσανατολισμένη στις πιστοδοτήσεις και στη δημιουργία αξίας επενδύοντας σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και στοιχεία ενεργητικού, που περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία, εταιρικές χορηγήσεις, ενυπόθηκα δάνεια, εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις, μεταφορές και υποδομές. Ο όμιλος διαχειρίζεται ένα σύνολο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στα οποία συμμετέχουν διεθνείς επενδυτές, μεταξύ των οποίων ιδρύματα, κληροδοτήματα, συνταξιοδοτικά σχήματα, ασφαλιστικές εταιρείες, λοιποί θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες πελάτες. Στην τρίτη δεκαετία λειτουργίας της, η Värde Partners απασχολεί 250 άτομα με κύρια γραφεία στη Μινεάπολη, στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη και διάφορα γραφεία ανά τον κόσμο.

newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα