Και οι πετρελαϊκές βλέπουν επέλαση της ηλεκτροκίνησης

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετοιμάζουν επέλαση – και αυτή πλέον δεν είναι η γνώμη μόνο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, η Total, θεωρεί ότι μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας τα ηλεκτρικά οχήματα θα αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό από 15 έως 30% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων.

Στο συνέδριο της εταιρείας στατιστικών αναλύσεων Bloomberg New Energy Finance (BNEF), o επικεφαλής οικονομολόγος της Total Τζόελ Κάουζ εξέφρασε την άποψη ότι μπαίνοντας στο 2030 η ζήτηση για πετρέλαιο θα μείνει στάσιμη, ενώ δεν αποκλείεται και να μειωθεί.



Η πρόβλεψη του Κάουζ είναι η υψηλότερη που έχει διατυπωθεί ποτέ από μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία και ξεπερνάει ακόμη και εκείνη της BNEF.

Αλλά και άλλες πετρελαϊκές μειώνουν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις τους για ζήτηση πετρελαίου. Ο CEO της Royal Dutch Shell Μπεν βαν Μπέρντεν δήλωσε τον Μάρτιο ότι η ζήτηση θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στα τέλη της δεκαετίας του 2020, και όχι το 2040 όπως εκτιμούσε τον Δεκέμβριο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αρχίσει να ανταγωνίζονται τα βενζινοκίνητα τόσο στην τιμή όσο και στις επιδόσεις. Το πιο ακριβό τμήμα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η μπαταρία του, που μπορεί να αντιστοιχεί και στο 50% του συνολικού κόστους του, σύμφωνα με τη BNEF. Τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ανταγωνιστικές τιμές ανήκουν στην πολυτελή κατηγορία, με κορυφαίο το Model S της Tesla που αυτή τη στιγμή είναι το πιο ευπώλητο αυτοκίνητο πολυτελείας στις ΗΠΑ.

Οι τιμές των μπαταριών μειώνονται κατά περίπου 20% κάθε χρόνο, και οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να «ηλεκτροποιήσουν» τους στόλους τους. Η Volkswagen έχει θέσει στόχο μέχρι το 2025 το 25% των πωλήσεών της να αφορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ενώ η Toyota σχεδιάζει να εγκαταλείψει εντελώς τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.


Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή στο 1% των παγκόσμιων πωλήσεων, αλλά οι κατασκευαστές προετοιμάζονται για το μέλλον. Το 2018 η Volkswagen μπαίνει στην ηλεκτροκίνηση με ένα Audi SUV και ένα δίκτυο σταθμών φόρτισης στις ΗΠΑ που θα ανταγωνιστεί τους Superchargers της Tesla. H Tata Motors ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ηλεκτρικά μοντέλα Jaguar και Volvo, ενώ η επέλαση θα αρχίσει το 2020, με δεκάδες νέα μοντέλα από τη Mercedes-Benz, τη VW, τη General Motors και άλλους κατασκευαστές. Εκείνη τη χρονιά τα διαφορετικά ηλεκτρικά μοντέλα αναμένεται να φτάσουν τα 120 σε όλο το φάσμα της αγοράς.


insider.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα