Κοζάνη: Κτηνοτρόφοι δημιούργησαν ΑΤΜ γάλακτος

της Άννης Καρολίδου

Μία ομάδα έξι αγελαδοτρόφων από το νομό Κοζάνης αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα και με το "Από Πρώτο Χέρι", να μπούνε στη λιανική του φρέσκου γάλακτος και των τυροκομικών, φθάνοντας απευθείας στον τοπικό καταναλωτή.

Η ιδέα άρχισε να ζυμώνεται τον Φεβρουάριο του 2016. Συστάθηκε η "Ομάδα Αγελαδοτρόφων ΙΚΕ", έκλεισε η αποκλειστική συμφωνία με τον τυροκόμο κ. Κυπίρτογλου που παστεριώνει αγελαδινό γάλα από τις μονάδες των "έξι" και μόνο, παραγγέλθηκαν από την Ελβετία τα ΑΤΜ γάλακτος και, 17 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς το "Από Πρώτο Χέρι" έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά. Το πρώτο του ΑΤΜ άνοιξε στην Π.Μελά 19, στην Κοζάνη και στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, άνοιξε και το δεύτερο ΑΤΜ της Ομάδας στην Πτολεμαΐδα, στην Νοσοκομείου 11.

Το "Από Πρώτο Χέρι" δημιουργήθηκε από έξι αγελαδροτρόφους, που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το επιτυχημένο εγχείρημα που εμφανίστηκε στη χώρα μας από τον συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα, όταν βιομηχανία γάλακτος σταμάτησε να προμηθεύεται πρώτη ύλη από την περιοχή και οι πιέσεις των γαλακτοβιομηχανιών στην τιμή παραγωγού, δεν κάλυπταν ούτε το κόστος παραγωγής.

Η ομάδα των "έξι" που έχουν τις μονάδες τους στις περιοχές των χωριών Λεύκαρα και Οινόη, αποτελείται από τους αγελαδοτρόφους Ανθή Πουταχίδου, Βασίλειο Βασιλειάδη, Γεώργιο Χρήστου, Στυλιανό Βασιλειάδη, Βασίλειο Κωνσταντή και Ειρήνη Πουταχίδου. Την Ομάδα υποστηρίζει η φοροτεχνικός και σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Εύη Αμανατίδου.

Η Ομάδα, που μέχρι σήμερα στηρίζει την προσπάθειά της σε ίδια κεφάλαια, έχοντας διαθέσει πάνω από 100.000 ευρώ, "κτίζει" το δίκτυο λιανικής της και ετοιμάζεται να βγάλει νέα προϊόντα στην αγορά, ενώ στα σχέδια είναι η διεύρυνση της με νέα μέλη αλλά και η δημιουργία ενός Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος.

Όπως αναφέρει η κ. Αμανατίδου, το τρίτο ΑΤΜ γάλακτος έχει παραγγελθεί και θα τοποθετεί, στο επόμενο δίμηνο, στην Κοζάνη στην πλευρά της πόλης προς την έξοδο για Γρεβενά. Μέχρι τότε στα σημεία πώλησης του "Από Πρώτο Χέρι", θα έχουν τοποθετηθεί δύο ακόμη προϊόντα, αγελαδινό τυρί και γιαούρτι.

Η Ομάδα, με συνολικό ζωϊκό κεφάλαιο 600 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, έχει ημερήσια παραγωγή 4 τόνων γάλακτος. Για να διατίθεται, όλη αυτή η ποσότητα από το "Από Πρώτο Χέρι" θα πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον 7 ΑΤΜ ή 5, εάν από μέρος της πρώτης ύλης κατευθύνεται για την παραγωγή γιαουρτιού και τυριού.

Η Ομάδα, όπως τόνισε η κ. Αμανατίδου, έκανε εξ' αρχής συγκεκριμένες κρίσιμες επιλογές για να έχει τον απόλυτο έλεγχο του προϊόντος. Επέλεξε αξιόπιστο μεταποιητή ο οποίος παστεριώνει αγελαδινό γάλα μόνο για το "Από Πρώτο Χέρι". Το γάλα μέσα σε 2 έως 4 ώρες είναι στη διάθεση των καταναλωτών, ενώ εάν δεν έχει διατεθεί εντός τριών ημερών από την παστερίωση, παρά τα μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια που δίνει η νομοθεσία, προσφέρεται σε ιδρύματα.

Η αποδοχή του "Από Πρώτο Χέρι" είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική καθώς οι καταναλωτές έδειξαν έτοιμοι να υποστηρίξουν ένα προϊόν που είναι τοπικό, φρέσκο, ποιοτικό και καινοτόμο και διατίθεται στην ανταγωνιστική τιμή του 1 ευρώ/λίτρο. Άλλωστε, όπως είπε η κ. Αμανατίδου, εάν ο αγοραστής κάνει χρήση προπληρωμένης κάρτας, μπορεί να ωφεληθεί εκπτώσεων στο τέλος του μήνα.

Η Ομάδα, απευθύνθηκε ήδη στους ενεργούς αγελαδοτρόφους του νομού που ενδεχομένως έχουν ενδιαφέρουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα, ενώ παράλληλα μελετά την χρήση και άλλων τοπικών προϊόντων, όπως π.χ. αρωματικών φυτών και super foods που παράγονται στο νομό Κοζάνης και τα οποία θα μπορούσαν να "παντρευτούν" με τα προϊόντα της, μάλιστα, τεχνολόγοι τροφίμων δοκιμάζουν τέτοιες "ψαγμένες" συνταγές.

Ιδέες αναπτυξιακές υπάρχουν πολλές και μία απο αυτές είναι και η δημιουργία ενός Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος, εννοείται επισκέψιμου, εάν μπορέσει μία τέτοια επένδυση να ενταχθεί στα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αναμένεται να προκηρυχθούν προς το καλοκαίρι.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται και η συνεργασία με πανεπιστημιακές σχολές ενώ η Ομάδα που θέλει να αφήσει και το κοινωνικό της αποτύπωμα στην περιοχή, δέχεται και επισκέψεις μαθητών σχολείων.




Πηγή: voria.gr