Σύγχρονη όψη στην αρχαία Ζέα

Το πράσινο φως για την ανάδειξη του πολεμικού ναυστάθμου της αρχαίας Αθήνας άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το σχέδιο προβλέπει την ενοποίηση και αποκατάσταση των αρχαιοτήτων της Μαρίνας Ζέας, με τη δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου.

H οριστική μελέτη του έργου εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο και προβλέπει πως η ανάδειξη των αρχαιοτήτων θα γίνει σε πέντε περιοχές στις οποίες διασώζονται τμηματικά τόσο τα ευρήματα του Κονώνειου τείχους όσο και των αρχαίων νεωσοίκων του πολεμικού λιμένα.

Οι περιοχές αυτές είναι το αναψυκτήριο «Πισίνα», το Ναυτικό Μουσείο, το κτίριο δίπλα από το Ναυτικό Μουσείο, η περιοχή εξόδου από τη Μαρίνα, ο ανατολικός πύργος εισόδου στο αρχαίο λιμάνι και οι Νεώσοικοι, θέσεις που την τελευταία δεκαετία ερευνώνται με εντυπωσιακά αποτελέσματα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας. Οι θέσεις αυτές θα αναδειχτούν μαζί με τον περιβάλλοντα χώρος του, θα σημανθούν και θα φωτιστούν, ώστε να ενταχθούν σε ενιαία αρχαιολογική διαδρομή.

Εγκατάλειψη

Oπως έχουμε αναφέρει σε άλλο δημοσίευμα, σημαντικές αρχαιότητες της περιοχής βρίσκονταν επί δεκαετίες στο έλεος της αυθαιρεσίας και της εγκατάλειψης. Μάλιστα, ένας από τους πύργους του τείχους έχει μπαζωθεί! Tο έργου φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην απαράδεκτη εικόνα. Θέτοντας ως στόχο την ανάδειξη των αρχαιοτήτων «έτσι ώστε, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα να αποτελούν αξιοθέατους προορισμούς, να προσκαλούν τον επισκέπτη να περιδιαβεί και να ενημερωθεί για την ιστορία τους».

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη (Αρχιτεκτονικό γραφείο Anamorphosis Αρχιτέκτονες: N. Γεωργιάδης, Κ. Κακογιάννης, Π. Μαμαλάκη, Β. Ζητωνούλης), «ο αρχαιολογικός περίπατος θα οργανωθεί μέσω μιας σειράς αρχιτεκτονικών στοιχείων που θα αποκαταστήσουν τη σύνδεση των οδών της Ακτής Μουτσοπούλου και της Ακτής Θεμιστοκλέους με το κάτω διάζωμα της Μαρίνας».



του Αντώνη Καρατζαφέρη
e-typos.com