Στήριγμα οι επισκέπτες από τα Βαλκάνια για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας

Ανάσα δίνουν στην οικονομία της βόρειας Έλλαδας Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί και Τούρκοι τουρίστες. Με συγκριτικό πλεονέκτημα την εύκολη και γρήγορη οδική πρόσβαση επισκέπτες από όλα τα Βαλκάνια μετατρέπουν μη παραδοσιακούς προορισμούς σταδιακά σε τουριστικούς. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι παραθάλασσιες περιοχές από το Βόλο ως την Αλεξανδρούπολη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με την Χαλκιδική να ξεχωρίζει στην κορυφή των προτιμήσεων.

Οι επισκέπτες όμως από τις γειτονικές χώρες δεν ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την Ελλάδα μόνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά όλο τον χρόνο, αφού συχνά λόγω γειτνίασης επιλέγουν την Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη ή την Αλεξανδρούπολη ως προορισμούς Σαββατοκύριακου, συνδυάζοντας shopping και διασκέδαση.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ξάνθης η δυναμική που αναπτύσσεται λόγω και του νέου κάθετου άξονα της Εγνατίας (Ξάνθη-ελληνοβουλγαρικά σύνορα) είναι πολύ μεγάλη. Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί δημοφιλή προορισμό για Βούλγαρους και Τούρκους επισκέπτες όλο τον χρόνο και όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες της πόλης, μόνο την περίοδο του Καρναβαλιού πέρυσι, την Ξάνθη επισκέφτηκαν περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι επισκέπτες.

Ανάλογη η εικόνα και στην Αλεξανδρούπολη, όπου η αλματώδης αύξηση τα τελευταία χρόνια των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου έχει αναδείξει την πόλη σε προορισμό city break με τον κλάδο του εμπορίου, της εστίασης και της φιλοξενίας να βρίσκονται σε διαρκή άνοδο. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ξενοδόχων της Θράκης από το 2012 και μετά, ο όγκος των επισκεπτών από τις γειτονικές χώρες αυξάνεται +30% κάθε χρόνο.

Συνολικά 7,3 εκατομμύρια τουρίστες από γειτονικές χώρες (Σερβία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Τουρκία) επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με την πλειοψηφία εξ αυτών να κατευθύνεται σε προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Πρωταθλητές στις διανυκτερεύσεις αναδείχθηκαν οι Βούλγαροι με 6,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και οι Σκοπιανοί με 6,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Επιπλέον, σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες των γειτονικών χωρών αποτελούν τα δημοφιλή αξιοθέατα της βόρειας Ελλάδας όπως ο Όλυμπος, η Βεργίνα, το Δίον, τα Μετέωρα ή το Άγιον Όρος. Ενώ, ανοδικά κινούνται λόγω της σχετικής προώθησης από τον ΕΟΤ και οι παραδοσιακοί χειμερινοί προορισμοί όπως το Πήλιο, τα Τρίκαλα, η Λίμνη Πλαστήρα, ο Παλαιός Αγ.Αθανάσιος, η Φλώρινα, η Δράμα κα. Με την κίνηση να κορυφώνεται την περίοδο των Εορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα), αλλά και το Πάσχα.


Praktoreio Tourism