Θετικές προοπτικές στις αποδόσεις ακινήτων

Αναθέρμανση του ενδιαφέροντος στην εγχώρια αλλά και στην διεθνή αγορά ακινήτων παρατηρείται το 2016.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της ελληνικής κτηματαγοράς σε γενικές γραμμές οι αποδόσεις στα ακίνητα τα οποία προσφέρουν σταθερό εισόδημα παραμένουν σταθερές, ενώ μέχρι στιγμής στον κλάδο "ξεχωρίζουν" τα τουριστικά ακίνητα τα οποία παραμένουν ελκυστικά αν και όλοι περιμένουν να δουν τι τελικά θα γίνει με τις ρυθμίσεις των κόκκνων δανείων και πως οι τράπεζες θα "συμπεριφερθούν" στους υπερχρεωμένους ξενοδόχους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στις αποδόσεις από εκμετάλλευση τουριστικών ακινήτων και δει πολυτελών κατοικιών, ενώ η θετική αυτή εικόνα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τη νεά χρονιά.

"Βαρόμετρο" η αγορά ακινήτων της Αμερικής

Παρά το γεγονός ότι σε πολλές αγορές της Αμερικής οι τιμές καταγράφουν ιστορικά υψηλά οι αποδόσεις ακινήτων κινούνται σε αρκετά ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με τα εταιρικά ομόλογα. Οι σταθερές τιμές της ενέργειας και η αναζήτηση των επενδυτών για σταθερά εισοδήματα ήταν βασικές αιτίες τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2016.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016 η μέση απόδοση στην αγορά ακινήτων βρισκόταν στο 5,25% ενώ η αντίστοιχη εταιρικών ομολόγων (Baa) στο 4,26%, σύμφωνα με την ανάλυση της CBRE Global Investors. 
Αυτή η διαφορά αποδόσεων αντιστοιχεί σε δείκτη 123:100, σαφώς υψηλότερο από το εύρος εύλογης αξίας (98:100 με 119:100). 

Οι αποδόσεις ακινήτων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία εκτιμά η CBRE καθώς στηρίζονται σε θεμελιώδη χαρακτηριστικά που είναι σταθερά και υποστηρίζονται από τις σταθερές επίσης συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου. 

Οι αποδόσεις των μη εισηγμένων εταιριών ακινήτων εξακολούθησαν τη θετική τους πορεία και στο τρίτο τρίμηνο του έτους φτάνοντας το 1,8% σε τριμηνιαία βάση και το 9,2% σε ετήσια. Οι εισηγμένες εταιρίες ακινήτων από την άλλη πλευρά μοιάζει να «φρενάρουν» από το ράλι που σημείωσαν τα τρία προηγούμενα τρίμηνα. Το τρίτο τρίμηνο του 2016 έκλεισε για τις εισηγμένες εταιρίες ακινήτων αρνητικά κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση και θετικά κατά 19,6% σε ετήσια. 

Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις παραμένουν θετικές και για το επόμενο χρονικό διάστημα δεδομένων των ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά κεφαλαίου και των ελκυστικών εισοδηματικών αποδόσεων που αναμένεται να διατηρηθούν.



ered.gr