Διεθνής έκθεση αρχιτεκτονικής: Πολυεπίπεδη πλατεία κάτω από την Οδό Εγνατία στη Θεσσαλονίκη

Εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην 25η Διεθνή Έκθεση Αστικού Σχεδιασμού της Σερβίας κατάφερε να διακριθεί μια ομάδα τεσσάρων φοιτητών της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, αποσπώντας έπαινο για το έργο της, Πολυεπίπεδη Εγνατία (Multi-level Egnatia).

Οι τέσσερις φοιτητές ξεχώρισαν για την ιδέα τους να κατασκευάσουν μια μεγάλη «υποβαθισμένη» πλατεία, δηλαδή χτισμένη κάποια μέτρα κάτω από τη γη, η οποία θα περνάει κάτω από την οδό Εγνατία της Θεσσαλονίκης, συνδέοντας δύο βασικά μνημεία της περιοχής του κέντρου, τους ναούς της Αγίας Σοφίας και της Αχειροποίητου.

Οι Φοίβος Κουκόπουλος, Κατερίνα Τούσκα, Ηλίας Βούρας και Ανδρέας Σταυριανουδάκης κατέθεσαν στη διοργάνωση τα σχέδια έπειτα από παρότρυνση των καθηγητών τους αλλά και τη δική τους επιθυμία να δουν αν το πρότζεκτ έχει προοπτικές.

Η ιδέα όχι μόνο επιλέχθηκε ώστε να παρουσιαστεί στην Έκθεση αλλά βραβεύτηκε και με έπαινο στην κατηγορία των φοιτητικών συμμετοχών.

Πολυεπίπεδη Εγνατία

Όλα ξεκίνησαν όταν οι τέσσερις νέοι κλήθηκαν στο πλαίσιο μαθήματος της σχολής να παρουσιάσουν προτάσεις για την αναζωογόνηση της οδού Εγνατία.



Παίρνοντας ως δεδομένο ότι το μετρό θα έχει ολοκληρωθεί σε κάποια χρόνια, η ομάδα πρότεινε μια πλατεία ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού στυλ, η οποία θα βρίσκεται 5 περίπου μέτρα χαμηλότερα από το επίπεδο τη γη και θα περνάει κάτω από την οδό Εγνατία συνδέοντας τους ναούς της Αχειροποίητου και της Αγίας Σοφίας.

Στην πλατεία θα στεγάζεται ένα υπόγειο μουσείο με επιλεγμένα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά την περίοδο των ανασκαφών του μετρό ενώ εκτεθειμένα στα σημεία που ανακαλύφθηκαν θα υπάρχουν και τα μνημεία που δεν είναι μετακινήσιμα.

Βασικό στοιχείο είναι ότι μέσω της πλατείας, ο πεζός θα μπορεί να οδηγηθεί στις εισόδους και εξόδους του μετρό.



Οι τρεις αρχές του πρότζεκτ είναι η ανάδειξη της ιστορικότητας της πόλης, η ενδυνάμωση του στοιχειού της βιωσιμότητας αλλά και η δημιουργία ενός τοπόσημου τόσο ξεχωριστού που θα συνδεθεί με την εικόνα και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Αναφορικά με την ιστορικότητα, η επιθυμία των φοιτητών είναι να αναδειχθεί η πολυστρωματικότητα της πόλης, δηλαδή τα μνημεία της Θεσσαλονίκης που είναι το παρελθόν να ενωθούν με το παρόν που είναι η οδός Εγνατία και το μέλλον που είναι το μετρό.

«Θέλουμε αυτός που περπατάει στην πλατεία και ταυτόχρονα κατεβαίνει καθ’ ύψος για να πάρει το μετρό να βιώνει τις ιστορικές φάσεις της πόλης, να περνάει αυτά τα ιστορικά επίπεδα» δηλώνει στη Voria.gr η Κατερίνα Τούσκα, μία εκ των δημιουργών.

Μια ακόμα επιδίωξη είναι οι πεζοί να μπορούν να μετακινηθούν ευκολότερα στο κομμάτι αυτό της πόλης και να μπορούν να ευχαριστηθούν τη διαδρομή τους περπατώντας σε έναν καλαίσθητο χώρο.

«Θέλουμε να φέρουμε άτομα στην Εγνατία. Τώρα η Εγνατία λειτουργεί ως όριο, όλοι θέλουν να πηγαίνουν πάνω ή κάτω από την Εγνατία, Εμείς θέλουμε να γίνει ο δρόμος ο συνδετικός κρίκος» σημειώνει ο Ηλίας Βούρας.

Μάλιστα για να επιτευχθεί αυτό, οι νέοι αρχιτέκτονες χώρισαν νοητά την πλατεία σε δύο ζώνες. «Στο τμήμα πάνω από την Εγνατία, έχουμε σχεδιάσει έναν αμφιθεατρικό χώρο με μια μεγάλη έκταση πρασίνου μέσω των οποίων θα δημιουργείται ένας πιο ήσυχος χώρος, ενώ στο τμήμα κάτω από την Εγνατία, όπου θα υπάρχει και το μουσείο θα αναδεικνύονται εντονότερα η χρήση αναψυχής αλλά και ο εμπορικός χαρακτήρας του σημείου» σημειώνει ο Φοίβος Κουκόπουλος.

Ακόμα, στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν μια πλατεία με ξεχωριστό στυλ που θα μπορεί αργότερα να αποτελέσει κομμάτι του λεγόμενου city branding της Θεσσαλονίκης, η ομάδα προσέδωσε μια ανάγλυφη αίσθηση στους πλαϊνούς τοίχους, η οποία δημιουργείται από επάλληλες φέτες από σκυρόδεμα, στις οποίες θα υπάρχει και κρυφός φωτισμός για τις βραδινές ώρες.


Τα επόμενα βήματα

Οι Ανδρέας Σταυριανουδάκης, Φοίβος Κουκόπουλος, Κατερίνα Τούσκα και Ηλίας Βούρας

Μιλώντας για τα μελλοντικά τους βήματα αλλά και τις προοπτικές του επαγγέλματος στην Ελλάδα, οι τέσσερις αρχιτέκτονες φαίνονται αρκετά αισιόδοξοι λέγοντας πως αν αγαπάς το επάγγελμά σου και το «κυνηγάς», μπορείς να τα καταφέρεις, ακόμα και κόντρα στις αντιξοότητες που έχει φέρει στη χώρα η παρατεταμένη κρίση. Εξάλλου, όπως προσθέτουν, οι κατευθύνσεις της σχολής ποικίλουν, δίνοντας τη δυνατότητα ενασχόλησης με πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως το βιομηχανικό σχέδιο, ενώ δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι τους που αποφοίτησαν από το ΑΠΘ, δούλεψαν στο εξωτερικό για κάποια χρόνια και έπειτα επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα τους, συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς με βάση τη Θεσσαλονίκη.

Πάντως για τους ίδιους το πρώτο βήμα της σταδιοδρομίας τους έγινε, και ήταν μάλιστα επιτυχημένο. 



Πηγή: voria.gr