«Κλείνουν» μαζικά τα «μπλοκάκια» - Ασάφεια για τις εισφορές

«Κλείνουν» μαζικά τα «μπλοκάκια» - Ασάφεια για τις εισφορές
Μαζικό κύμα κλεισίματος των δελτίων παροχής υπηρεσιών σημειώνεται το τελευταίο διάστημα καθώς η αυξημένη εισφορά παράλληλα με την υπέρογκη επιβάρυνση στη φορολογία καθιστά τη δεύτερη απασχόληση μη συμφέρουσα... Τι γίνεται όμως με όσους επαγγελματίες και μισθωτούς αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών..
Εως αυτή την ώρα επικρατεί σύγχυση και ασάφεια όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού, την τακτικότητα των πληρωμών και την απεικόνιση του ασφαλιστικού χρόνου που προκύπτει από το νέο σύστημα εισφορών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2017. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκι.

Τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι μισθωτοί με μπλοκάκι δεν γνωρίζουν τις εισφορές τους, με ποια περιοδικότητα θα καταβάλλονται ανά μήνα δίμηνο ή τρίμηνο και κυρίως πως το ποσό που θα πληρώνουν θα απεικονίζεται ως χρόνος ασφάλισής τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι από την 1/1/2017 θα πληρώνουν 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους για κύρια ασφάλιση, 6,95% για την υγεία εφόσον αντιμετωπίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι ή και 7,10% αν αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί και 7% για επικούρηση εφόσον προβλέπεται για τον κλάδο τους. Ενα πρόσθετο 4% θα καταβάλλουν όσοι ανήκουν σε κλάδο για τον οποίο προβλέπεται και εφάπαξ παροχή.

Σημαντικές αλλαγές και σε ορισμένες περιπτώσεις ανατροπές σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». επιφέρει το νέο σύστημα στην ασφάλιση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών με προσωπικές εταιρείες μελών ΕΠΕ, διαχειριστών και μοναδικών εταίρων μονοπρόσωπων ΙΚΕ καθώς και μελών διοικητικών συμβουλίων σε ανώνυμες εταιρείες. 

Και σε αυτές τις πριπτώσεις επικρατεί σύγχυση καθώς τα φυσικά πρόσωπα ενδέχεται να ασφαλίζονται ως μισθωτοί ή ως αυτοαπασχολούμενοι ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ισχύει η διπλή ασφάλιση.

Βαρύς είναι ο πέλεκυς και για τους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση καθώς παρά την πρόβλεψη ότι ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει τα 2/3 των εισφορών των ασφαλισμένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών εφόσον προκύπτει ότι το εισόδημα τους προέρχεται από την απασχόληση σε ένα ή και δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα πρακτικά το βάρος αναμένεται να πέσει εξ ολοκλήρου στον ασφαλισμένο, που θα καταβάλλει εισφορές και για τη μισθωτή του απασχόληση της τάξης του 16%.


sofokleousin.gr