Κλείνει για 4 μήνες η πίστα του Αεροδρομίου "Μακεδονία"

Για τεσσεράμισι μήνες θα κλείσει ο διάδρομος προσαπογειώσεων του αεροδρομίου Μακεδονία, ο 16/34, χωρίς όμως να κλείσει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης που, επιτέλους, στις 31/12/2017 θα έχει έτοιμο και πλήρως λειτουργικό, το διάδρομο 10/28, μετά από συνολική καθυστέρηση του μεγάλου αυτού έργου, περίπου έξι ετών.

Τα έργα στον 10/28 επιτέλους προχωρούν και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων, παρότι η αναστάτωση που θα προκληθεί από το προσωρινό κλείσιμο του 16/34, θα μειώσει τη χωρητικότητα πτήσεων κατά 50%, ευτυχώς στο διάστημα πριν ξεκινήσει η επόμενη θερινή σεζόν.

Το βέβαιο είναι ότι το έργο εξυγίανσης και αναβάθμισης του παλιού χερσαίου τμήματος του 10/28 προχωράει τον τελευταίο χρόνο και, τώρα, που θα συναντήσει σε διασταύρωση τον διάδρομο 16/34, αυτόν δηλαδή που εξυπηρετεί τις προσαπογειώσεις αεροσκαφών, θα πρέπει ο δεύτερος να κλείσει προσωρινά.

Όπως είπε στη Voria.gr o αερολιμενάρχης του "Μακεδονία" Αχιλλέας Τοπούζας, ο 16/34 θα κλείσει για να εξυγιανθεί το τμήμα της διασταύρωσης με τον 10/28, ένα τμήμα περίπου 300 μέτρων, από τις 16 Ιανουαρίου 2017 ως τις 31 Μαΐου, δηλαδή για πάνω από τέσσερις μήνες. Το διάστημα μπορεί να φαίνεται μεγάλο, αλλά το έργο δεν είναι και τόσο απλό αφού η διασταύρωση θα εκσκαφεί σε βάθος 2,5 μέτρων, ενώ θα διέλθουν καλωδιώσεις και εν ολίγοις θα επενδυθεί με συστήματα που θα την κάνουν λειτουργική.

Πώς όμως θα λειτουργεί το αεροδρόμιο για όλο αυτό το διάστημα; Θα αρχίσει να λειτουργεί ως κύριος διάδρομος ο παράλληλος τροχόδρομος του διαδρόμου 10/28, ο οποίος έχει το απαιτούμενο μήκος αλλά είναι λίγο πιο στενός. Όπως τόνισε ο κ. Τοπούζας, ο τροχόδρομος θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει, με όλες τις απαιτούμενες τεχνικές προϋποθέσεις και ήδη γίνονται εργασίες για να προετοιμαστεί (π.χ. φωτισμός, τοποθέτηση ανεμούριων κα) αλλά, δεν θα έχει σύστημα ILS, δηλαδή το λεγόμενο σύστημα τυφλής προσγείωσης, ούτε και φώτα προσέγγισης.

Για αυτό το διάστημα των τεσσεράμισι μηνών, η χωρητικότητα πτήσεων του αεροδρομίου θα μειωθεί κατά περίπου 50% οπότε αναγκαστικά οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα προγράμματά τους, πρόσθεσε ο αερολιμενάρχης του "Μακεδονία".



voria.gr