Plaza Centers: Εγκαταλείπει την Ελλάδα, αλλά επενδύει στη Ρουμανία

Της Στεφανίας Σούκη

Έως τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ακινήτου ιδιοκτησίας της ισραηλινής Plaza Centers επί της οδού Πειραιώς, σηματοδοτώντας την οριστική αποχώρηση του ομίλου από τη χώρα μας, στην οποία ήρθε πρίν από από 17 χρόνια με φιλόδοξα σχέδια για το ελληνικό real estate αλλά τελικά... διαψεύστηκε.

Κι αυτό γιατί, από τη μία πλευρά, η αρχική αδυναμία έκδοσης αδειών, λόγω γραφειοκρατικών, χωροταξικών και αρχαιολογικών προβλημάτων, για το εμπορικό κέντρο Pireas Plaza των 50 εκατ. ευρώ κι από την άλλη, τα ενδοομιλικά (μεγάλα) προβλήματα ρευστότητας, οδήγησαν στη σημερινή εξέλιξη ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στη χώρα μας, ώστε να ικανοποιηθεί μέρος των οφειλών της. Σε συνέχεια λοιπόν του προσυμφώνου πώλησης, ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, το οποίο υπέγραψε ο ισραηλινός όμιλος με ενδιαφερόμενο αγοραστή, τον περασμένο Απρίλιο, αυτή την περίοδο πραγματοποιείται το due dilligence ώστε εντός του φθινοπώρου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Η πώληση του ακινήτου στην Αθήνα, αποκτηθέν το 1999, εντάσσεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης κι εξορθολογισμού του χαρτοφυλακίου ακινήτων, που έχει θέσει σε εφαρμογή την τελευταία τριετία η -διπλά- εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Βαρσοβίας, η οποία φαίνεται εσχάτως ότι έχει αρχίσει να βελτιώνει τις επιδόσεις της: Εξ' ού και η νέα της επένδυση στο εμπορικό real estate της Ρουμανίας, για τη δημιουργία του Timisoara Plaza επιφάνειας 38.000 τ.μ. το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του το 2018 με βασικό μισθωτή τη γαλλική Αuchan. Σημειωτέον ότι κατά το παρελθόν η Plaza Centers είχε και άλλα σχέδια για malls στη Ρουμανία, τα οποία ωστόσο δεν ευοδώθηκαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ για τη νέα επένδυση στην Τιμισοάρα έχει εξασφαλισθεί το 65% της χρηματοδότησης του έργου.

Οσον αφορά τη χώρα μας, η εταιρεία, η οποία αναπτύσσει εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Ινδία, ο σχεδιασμός, όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα, πρό της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, περιελάμβανε την ανάπτυξη συνολικά 10 εμπορικών κέντρων, σε βάθος χρόνου, εντός κι εκτός Αθηνών. Το project της Πειραιώς, συνολικού ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ αφορούσε τη δημιουργία εμπορικού- ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 38.000 τ.μ. σε έκταση 15 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς με 700 θέσεις στάθμευσης, πάνω από 120 καταστήματα, πολυκινηματογράφο, πολυκατάστημα, χώρους εστίασης κ.τ.λ..

Επισημαίνεται εδώ ότι η Plaza Centers συνδέεται με την Elbit Ιmaging, την ισραηλινή εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και το Nasdaq των ΗΠΑ, η οποία έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας, προ τετραετίας, όταν το 2012 και παρά τα εσωτερικά, χρηματοοικονομικά του προβλήματα, εμφανίστηκε ως ένας από τους διεκδικητές στη διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού που κατέληξε, ως γνωστόν, στη Lamda Development. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η Plaza Centers μείωσε τις ζημιές της κατά 83%, στα 6 εκατ. ευρώ από 35,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.


newmoney.gr