Φωκίων Θεοδώρου: Ενα οικογενειακό εργαστήριο με προϊόντα ανδρικής περιποίησης

Πρώτα απ' όλα τα δεδομένα. Ενα μικρό οικογενειακό -πιο οικογενειακό δεν γίνεται- εργαστήριο παρασκευής προϊόντων ανδρικής περιποίησης με βάση το ελαιόλαδο στη Σκάλα Καλλονής, στο νησί της Λέσβου, όχι απλώς επιβιώνει, αλλά και αναπτύσσεται έχοντας εξαγωγικές επιδόσεις που θα ζήλευαν πολλοί στις μέρες μας. Τα προϊόντα αυτού του εργαστηρίου με την επωνυμία Faena -από τη Φαένα, μία από τις Χάριτες της αρχαιότητας- πωλούνται στο εξωτερικό, με το ποσοστό να φτάνει το 70% του συνόλου των πωλήσεων.

Ενα από τα προϊόντα της εταιρείας το βρήκα στην Αθήνα, στο σικάτο νεομπαρμπέρικο του φίλου Αγγελου. Ηταν ένα λαδάκι για τα γένια μου -ένα λάδι περιποίησης σε μπουκαλάκι των 30 ml που στο άνοιγμά του μου έβγαλε, μεταξύ άλλων, άρωμα περγαμόντου. Το έψαξα, είδα τη σύνθεση -περιλαμβάνει καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο, σταφυλέλαιο και βιταμίνη Ε, συστατικά τα οποία ενυδατώνουν την τρίχα και την επιδερμίδα και βοηθούν στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας- και αναζήτησα τον δημιουργό.

Η πρώτη επαφή έγινε από το τηλέφωνο και επεκτάθηκε στα social media. Εγώ στην Αθήνα, ο Φωκίωνας στη Σκάλα Καλλονής, να τρέχει το ξενοδοχείο των 4 αστέρων που διατηρεί στον τόπο του. Του ζήτησα να μου πει την ιστορία του, ανταποκρίθηκε, κι εγώ τον άκουσα και την κατέγραψα. Ο Φωκίων σε ρόλο αφηγητή: «Επιστρέψαμε από τη Βοστόνη το 2004 έπειτα από 7 έτη, αφού σπουδάσαμε με τον αδελφό μου Χρήστο και αφήνοντας πίσω καλές δουλειές στα χρηματοοικονομικά, με στόχο να δημιουργήσουμε και να δραστηριοποιηθούμε στην πατρίδα μας, τη Λέσβο.

Το 2008 ιδρύσαμε το μοναδικό ξενοδοχείο 4 αστέρων "Αιολική Γη" στη Σκάλα Καλλονής. Με γνώμονα πάντα την προσφορά υψηλών υπηρεσιών, καταφέραμε να κερδίσουμε το 2013 το ανώτατο βραβείο της Tripadvisor (κατέταξε το ξενοδοχείο μας ως 13ο καλύτερο στην Ελλάδα ανάμεσα σε 8.000 καταλύματα), καθώς και πολλές άλλες διακρίσεις. Από την αρχή της λειτουργίας του ξενοδοχείου στοχεύουμε στις συνεργίες του τουριστικού και του αγροκτηνοτροφικού τομέα ως μοχλού προώθησης και ανάπτυξης για το κατάλυμά μας».

Ο Φωκίων μου εξήγησε το πώς και το γιατί οι τουρίστες που έφταναν στο ξενοδοχείο τους ήταν και οι πρώτοι που δοκίμαζαν τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα: «Κάπως έτσι σιγά-σιγά ξεκίνησε η παραγωγή και συσκευασία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, βιολογικού ελαιολάδου Λέσβου, μαρμελάδων, βοτάνων και σαπουνιών από λεσβιακό βιολογικό ελαιόλαδο, τα οποία προσφέραμε ως δώρα αρχικά στους πελάτες του ξενοδοχείου μας.

Επειδή η ζήτηση των προϊόντων αυτών αυξανόταν κάθε έτος, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την οικογενειακή επιχείρηση Φαένα για να παραγάγουμε τα προϊόντα αυτά και να τα προωθήσουμε και εκτός ξενοδοχείου».


Η παραγωγή και το λανσάρισμα των προϊόντων ανδρικής περιποίησης Faena (σαπούνια ξυρίσματος, aftershaves, beard oils κ.τ.λ.) ξεκίνησαν το 2013 πάλι με πλατφόρμα παρουσίασης και δοκιμής το ξενοδοχείο με μεγάλη επιτυχία.

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς που έκαναν τότε τα δύο αδέλφια, έβγαλαν το συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη ελληνικών προϊόντων ξυρίσματος και ιδιαίτερα σαπουνιών, παρόλο που υπήρχε μια μεγάλη ελληνική αγορά παραδοσιακού ξυρίσματος που δούλευε αποκλειστικά και μόνο με εισαγόμενα προϊόντα.

Την ίδια εποχή και με βάση την ίδια έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αγορά του παραδοσιακού ξυρίσματος ήταν αρκετά ανελαστική και δεν επηρεάζεται τόσο από την τιμή όσο από την ποιότητα και τον λόγο των opinion makers σε fora για το παραδοσιακό ξύρισμα.

Τα δύο αδέλφια, ο Φωκίων και ο Χρήστος, εν μέσω κρίσης πήραν τη μεγάλη απόφαση: «Κάναμε την επιλογή να προχωρήσουμε αξιοποιώντας την εμπειρία μας στη σαπωνοποιία, και με την αρωγή πολλών σεμιναρίων, βιβλίων και πολλών δοκιμών ξεκινήσαμε την παραγωγή σαπουνιών ξυρίσματος και άλλων προϊόντων ανδρικής περιποίησης.

Εμείς οι ίδιοι που παράγουμε, επισκεπτόμαστε και παρουσιάζουμε τα προϊόντα μας σε δεκάδες κουρεία και κομμωτήρια, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά. Τα κουρεία είναι από τα καλύτερα σημεία προβολής και διαφήμισης των προϊόντων αυτών γιατί φέρνουν τον πελάτη σε άμεση επαφή με τις ιδιότητες των προϊόντων μας».

Περιηγήθηκα στο site τους -faena.gr- και κράτησα από αυτό την πίστη τους στο μικρό, ελεγχόμενο μέγεθος της παραγωγής που διαθέτει αναγνωρίσιμη τοπική ταυτότητα.

«Πιστεύουμε στην εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου της μικρής οικογενειακής επιχείρησης, όπου η ποιότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι οι άξονες για αειφόρο ανάπτυξη. Τα προϊόντα μας προσφέρονται σε άτομα που είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένα και αναζητούν φυσικά αγαθά χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες και παραγωγικές διαδικασίες που δεν δημιουργούν απόβλητα, ούτε αλλοιώνουν τα φυσικά προϊόντα. (...)

Ολα τα προϊόντα Φαένα έχουν παραχθεί αρχικά σε μικρή κλίμακα, για προσωπική χρήση και για χρήση από φίλους και συγγενείς, εδώ και στο εξωτερικό. Αυτή η σε μικρή κλίμακα προσπάθεια μας έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τα προϊόντα, να συγκεντρώσουμε ένα πολύ θετικό δείγμα απόψεων, να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας και να βελτιώσουμε τις τεχνικές παραγωγής των προϊόντων μας. (...) Συνολικά, η φιλοσοφία της οικογενειακής επιχείρησής μας είναι να συνδυάσουμε τον φυσικό πλούτο και την ευημερία της Λέσβου με τις τοπικές παραδόσεις και μεθόδους προκειμένου να ανταποκριθούμε στη σύγχρονη ανάγκη για αγνά προϊόντα ανώτερης ποιότητας και αισθητικής. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε και να προσφέρουμε νέα προϊόντα υψηλής ποιότητας από τη Λέσβο, τα οποία είτε παράγονται από εμάς, είτε από πιστοποιημένους τοπικούς παραγωγούς στο νησί μας».

Οπως επισημαίνει ο ίδιος ο Φωκίωνας Θεοδώρου, «είναι σημαντικό ότι ένα μικρό οικογενειακό εργαστήριο παρασκευής προϊόντων ανδρικής περιποίησης όχι απλώς επιβιώνει, αλλά και αναπτύσσεται σε ένα απομακρυσμένο, αλλά τόσο προικισμένο νησί όπως η Λέσβος.

Είναι επίσης σημαντικό ότι ενώ ο τουρισμός και το εμπόριο έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα στο νησί μας (π.χ. ο τουρισμός είναι φέτος μειωμένος κατά 65%-70%), η μεταποίηση τοπικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι το λεσβιακό ελαιόλαδο, τα βότανα και το μέλι (κάποια από τα συστατικά των προϊόντων μας), είναι ο μόνος κλάδος που παραμένει δυνατός και ελπιδοφόρος.

Είναι επίσης σημαντικό ότι ο κλάδος αυτός δρα ως κίνητρο για την παραμονή πολλών νέων επιχειρηματιών στη Λέσβο παρόλη την κρίση που βιώνουμε (προσφυγική, οικονομική). Τέλος, ο κλάδος αυτός μπορεί να βοηθήσει στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα».

Για το τέλος θα ήθελα να επαναλάβω τα στοιχεία των εξαγωγικών επιδόσεών τους: αυτή τη στιγμή τα προϊόντα με το σήμα Faena πωλούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και οι εξαγωγές αποτελούν το 70% του συνόλου των πωλήσεών τους.

Η φιλοσοφία της οικογενειακής επιχείρησης είναι να συνδυάσει τον φυσικό πλούτο και την ευημερία της Λέσβου με τις τοπικές παραδόσεις και μεθόδους προκειμένου να ανταποκριθεί στη σύγχρονη ανάγκη για αγνά προϊόντα ανώτερης ποιότητας και αισθητικής

http://ergon-consultants.gr/index.php/ypirisies/alles/taktopoiisiafthaireton.html
Το επίσημο blog της  ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί

newmoney.gr