Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης

Σύσκεψη με αντικείμενο την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΟΧΕ/ΒΑΑ) στην περιοχή της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, Δημάρχων και εκπροσώπων οχτώ Δήμων της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Νεάπολης Συκεών, Κορδελιού Ευόσμου, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη και Δέλτα).

Στη σύσκεψη, που έγινε σε συνέχεια της διαδικασίας διαβούλευσης επί της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην περιοχή Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιανουάριο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν τα μέχρι σήμερα πορίσματα ως προς την περιοχή ευθύνης της ΟΧΕ/ΒΑΑ στη Θεσσαλονίκη και ως προς την «αστική αρχή – ενδιάμεσο φορέα», που θα «τρέξει» το πρόγραμμα, προϋπολογισμού περίπου 80 εκ. ευρώ μόνο για την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσίασε τις πέντε βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές λόγω της κρίσης:
-Οικονομικές: με την κατάρρευση και το κλείσιμο επιχειρήσεων.
-Κοινωνικές: με την ανεργία, τη μείωση εισοδήματος, τον αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων.
-Δημογραφικές: με τη γήρανση του πληθυσμού.
-Περιβαλλοντικές: με την άναρχη οικοδόμηση, τη μείωση των χώρων πρασίνου και το κυκλοφοριακό πρόβλημα).
-Κλιματικής αλλαγής: με τη σπατάλη ενέργειας και τον υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

«Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα αναγνωρίσαμε σε πρώτο βαθμό τα προβλήματα στο σύστημα των αστικών κέντρων, και δεσμεύσαμε τους απαραίτητους πόρους για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, συνολικά 10%, διπλάσιους δηλαδή από την εθνική υποχρέωση και προσδιορίσαμε όλες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν αφενός στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ήδη από τη δεκαετία του 90, και σε έναν αριθμό άλλων πόλεων στην Περιφέρειά μας.

Ειδικά για την περιοχή Θεσσαλονίκης, επιλέξαμε μια διαδικασία εξειδίκευσης της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στην οποία φροντίσαμε να εξαλείψουμε τα οποιαδήποτε περιθώρια για την άσκηση της λεγόμενης ‘πολιτικής πίεσης’ ή για την εκδήλωση αιτημάτων που έχουν αποκλειστικά τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Και αυτό γιατί η εμπειρία μας δίδαξε ότι τέτοια φαινόμενα είναι επικίνδυνα διότι μπορεί τελικά να μετατρέψουν, ακόμα και τις πιο ελπιδοφόρες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, σε απλά αθροίσματα έργων κατανεμημένων ανά περιοχή ή ανά Δήμο χωρίς συνέργιες και χωρίς αξιόλογο τελικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, στόχος της ΟΧΕ/ΒΑΑ είναι να υλοποιηθούν παρεμβάσεις ολοκληρωμένες, πιθανότατα και υπερτοπικές, στις περιοχές με τα σημαντικότερα προβλήματα για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πιο έντονες προκλήσεις.

«Είναι αδύνατο να λύσουμε όλα τα προβλήματα μέσω της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Επομένως κάθε Δήμος και κάθε συνεργατική πρωτοβουλία, θα συνεχίσει κανονικά τη δική του δουλειά, γνωρίζοντας ότι στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη θα ενταχθούν μόνο οι πιο κατάλληλες, οι πιο ώριμες και οι πιο αποδοτικές προτάσεις, και αυτές που θα εκπληρώνουν στο ακέραιο τα κριτήρια και τις απαιτήσεις του ΠΕΠ και του ΕΣΠΑ», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ήδη προσδιορίστηκαν οι εξής δυο περιοχές παρέμβασης στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνουν οχτώ δήμους:

1.Το σύνολο της έκτασης των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά.
2.Τη Δημοτική Ενότητα Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή του ειδικού φορέα που θα «τρέξει» το πρόγραμμα, ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι «ακολουθήσαμε τη μοναδική τεχνικά δόκιμη μεθοδολογία, δημοκρατική και θεσμικά νομιμοποιημένη, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες ή τοπικιστικά συμφέροντα».

Ο φορέας θα είναι η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η οποία σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη εξασφαλίζει αρμοδιότητα από το νόμο σε όλα τα πεδία της ΒΑΑ και δημοκρατική νομιμοποίηση σε όλη την περιοχή.

Επίσης, επιτρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία χωρίς χρονοβόρες αντιπαραθέσεις για την κατανομή ρόλων, την επιλογή εταίρων και τη νομική μορφή και αποκλείει εξ αρχής τις συγκρούσεις καθηκόντων.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να διασφαλίσει έναν επιπλέον ενεργό ρόλο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης προέβλεψε τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, των Δημάρχων και τριών Περιφερειακών Συμβούλων, ενώ για να εξασφαλιστεί μια άψογη και ανεξάρτητη τεχνική αξιολόγηση των έργων που θα προταθούν, προβλέφθηκε και η συγκρότηση Ειδικής Ομάδας Σχεδιασμού και Αξιολόγησης.

Ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Δήμων ζήτησε να αποφευχθούν από την αρχή:

-Αυθαίρετες και απολύτως αβάσιμες ερμηνείες.
-Φιλοδοξίες για προνομιακή μεταχείριση.
-Παρεμβάσεις στενών τοπικιστικών αντανακλαστικών.
-Ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να καθυστερήσει την προσπάθεια.

«Η ΟΧΕ/ΒΑΑ της Θεσσαλονίκης αφορά στην αποδοτική αξιοποίηση περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ και στο πλαίσιο μάλιστα των εξαιρετικά δεσμευτικών διατάξεων που ισχύουν στη νέα Προγραμματική Περίοδο, δεν έχουμε περιθώρια για αποτυχίες.

Μας περιμένει πολλή και επίπονη δουλειά για το πιο κρίσιμο συστατικό στοιχείο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που είναι η Ολοκληρωμένη Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης που θα καταρτισθεί», σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Στη σύσκεψη έγινε παρουσίαση του προγραμματικού, κανονιστικού και χρηματοδοτικού πλαισίου της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής και δόθηκαν διευκρινήσεις επί των Θυλάκων Επικέντρωσης και των πιθανών ενδεικτικών παρεμβάσεων που προτάθηκαν στο στάδιο της διαβούλευσης.



ypodomes.com