Θεσσαλονίκη: Ανεβαίνει επίπεδο ο πεζόδρομος Αγίας Σοφίας με ανάπλαση και μετρό

της Άννυς Καρολίδου |

Παρά τις επιπτώσεις της κρίσης και των επιπλέον αρνητικών συνεπειών των capital controls στην οικονομία, η αγορά εμπορικών ακινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει κινητικότητα από το καλοκαίρι και μετά.

Καταστήματα στη Τσιμισκή, τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας αλλά και στον άξονα της Αριστοτέλους κάτω από την Εγνατία, δεν μένουν για πολύ ξενοίκιαστα. Ωστόσο ο άξονας που εξελίσσεται στο νέο «hot spot» του λιανικού εμπορίου είναι η Αγίας Σοφίας, μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης του τμήματος μεταξύ Τσιμισκή και Πλατείας.

Η ζήτηση, από το επίπεδο του δρόμου, ανεβαίνει και προς τα πάνω, δηλαδή στους χώρους γραφείων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που στεγάζονται σε ορόφους πολυκατοικιών, αλλά και στα λίγα διαμερίσματα που έχουν ως και σήμερα χρήση κατοικίας.

Τα έργα ανάπλασης έχουν επηρεάσει θετικά και τις δύο καθέτους, τις οδούς Γεωργίου Σταύρου και Αγίας Θεοδώρας, με τις τιμές σταδιακά να παρουσιάζουν τάση αύξησης έως και 10%.

Ωστόσο το μεγάλο boom για τα ακίνητα επί της Αγίας Σοφίας προβλέπεται ότι θα γίνει με την ολοκλήρωση δύο σημαντικών έργων στη περιοχή. Συγκεκριμένα:

- Με την πεζοδρόμηση και ανάπλαση του τμήματος της οδού από την Τσιμισκή μέχρι την παραλιακή. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει άλλωστε εντάξει το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2016 και αναζητάει πόρους για τη χρηματοδότησή του.

- Με την ολοκλήρωση του έργου του σταθμού του Μετρό "Αγία Σοφία". Εάν τελικώς σφραγιστεί με υπογραφές η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και αναδόχου, για τη συνέχιση του έργου της βασικής γραμμής, τότε η αρχαιολογική έρευνα μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 2017 και, σε επόμενη φάση, ολοκλήρωση των έργων πολιτικού μηχανικού το 2018.

Εφ' όσον γίνει το έργο του σταθμού, στο νότιο τμήμα, θα εκτεθούν στο εσωτερικό του σταθμού του μετρό, οι αρχαιότητες που βρέθηκαν, αποσπάσθηκαν και συντηρήθηκαν. Με τη δημιουργία ενός σταθμού - μουσείου, η οδός και τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτήν όπως και γύρω από αυτήν, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, τότε και υπό αυτές τις δύο παραπάνω μεγάλες παρεμβάσεις, τα εμπορικά καταστήματα επί της Αγίας Σοφίας, θα γίνουν εφάμιλλα των καταστημάτων επί της Τσιμισκή με ό,τι τούτο συνεπάγεται για τον άξονα της οδού και τις δραστηριότητες σε αυτόν.

voria.gr