Στα χέρια ιδιωτών οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά με χρηματιστηριακή απαξίωση

Υπό ιδιωτικό έλεγχο επανέρχονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Η συμμετοχή των παλαιών μετόχων των τραπεζών εκμηδενίζεται και μαζί της τα περίπου 25 δισ. ευρώ που είχε τοποθετήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης το καλοκαίρι του 2013.

H Εθνική ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι συγκέντρωσε 1,16 δισ. ευρώ στην τιμή του 0,02 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε discount 93% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής το πρωί της ίδιας ημέρας (0,32 ευρώ) και κατά 99% χαμηλότερα σε σχέση με την αύξηση κεφαλαίου του 2014 (2,2 ευρώ). Η Εθνική θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε διάθεση μετοχών σε Ελληνες επενδυτές στην ίδια τιμή με την οποία δόθηκαν στους ξένους. Με την αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ κάλυψε τις ανάγκες του βασικού σεναρίου, ενώ περίπου 3 δισ. ευρώ θα αντλήσει από το ΤΧΣ για να καλύψει τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.

Η Alpha συγκέντρωσε 2,7 δισ. ευρώ έναντι 1,55 δισ. ευρώ, που ζητούσε, ενώ η τιμή καθορίστηκε στο 0,04 ευρώ. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε discount 34,4% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης (0,061 ευρώ) και είναι περίπου 93,8% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή (0,65 ευρώ), που πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank την άνοιξη του 2014.

Η Eurobank κάλυψε το σύνολο των κεφαλαίων χωρίς κρατική συνδρομή. Οι επενδυτές προσέφεραν στην Eurobank 2,5 δισ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ, που ζητούσε. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών καθορίστηκε στο 0,01 ευρώ, 52% χαμηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης (0,021 ευρώ) και 96,7% χαμηλότερα από την τιμή με την οποία ιδιωτικοποιήθηκε (0,31 ευρώ) η τράπεζα την άνοιξη του 2014. Στην αύξηση μετείχε η Fairfax και άλλοι στρατηγικοί επενδυτές ενισχύοντας το ποσοστό συμμετοχής τους.

Η Πειραιώς άντλησε από τους επενδυτές 1,34 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον στόχο της. Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στο 0,003 ευρώ, που αντιστοιχεί σε discount 86% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης (0,021 ευρώ) και 99,8% χαμηλότερο σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου την άνοιξη του 2014 (1,7 ευρώ). Η Πειραιώς θα αντλήσει επιπλέον 3,3 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, εκ των οποίων το 25% θα καλυφθεί με κοινές μετοχές και το 75% με ειδικές ομολογίες (Cocos), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες και του δυσμενούς σεναρίου. 

Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου οδηγεί σε εκμηδενισμό των παλαιών μετόχων, και κυρίως του Δημοσίου, που μέσω του ΤΧΣ κατείχε μεγάλο ποσοστό των μετοχών.

- Στη Εurobank, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, το ποσοστό των ιδιωτών επενδυτών διαμορφώνεται στο 93%, ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ από 35% συρρικνώνεται σε περίπου 2,3%.

- Στην Alpha Bank οι ιδιώτες θα ελέγχουν το 89% των μετοχών, ενώ το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ περιορίζεται στο 11% από 66,2%, που ήταν πριν από την αύξηση.

- Στην Εθνική Τράπεζα το ΤΧΣ θα διατηρήσει υψηλότερη συμμετοχή, καθώς θα πραγματοποιηθεί μετατροπή των προνομιούχων μετοχών της τράπεζας σε κοινές και δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσοστό του Δημοσίου. Πάντως, οι ιδιώτες θα έχουν την πλειοψηφία.

- Τέλος, στην Πειραιώς η συμμετοχή του ΤΧΣ από 66,9%, που είναι σήμερα, θα περιοριστεί στο περίπου 25%, και οι νέοι μέτοχοι θα ελέγχουν περίπου το 63% της τράπεζας.

Πάντως, όλη η έως τώρα διαδικασία αποβαίνει εις βάρος και των παλαιών μετόχων και μικρομετόχων που βλέπουν την περιουσία τους να εξανεμίζεται. 

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης αποτιμά την Τράπεζα Πειραιώς στα 18 εκατομμύρια ευρώ ενώ όλες οι τιμές αύξησης μετοχικού κεφαλαίου γίνονται με τεράστιο discount στις χρηματιστηριακές τους αξίες αποτιμώντας τις προς ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες σε 770 εκατομμύρια ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αξία των Ελληνικών τραπεζών λόγω των τιμών αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση με αποτέλεσμα η συνολική τους κεφαλαιοποίηση να μην ξεπερνά πλέον τα 1,8 δις ευρώ, όταν αρχές Νοεμβρίου του 2015 ήταν στα 3,9 δις ευρώ και τον Ιούνιο του 2013 στα 29 δις ευρώ.

Μέσω αυτών των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου η αρχική αξία επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 40 δις ευρώ οδεύει προς μηδενισμό. Αυτά τα χρήματα έχουν εγγραφεί στο χρέος και τα φορτώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες πολίτες.



kerdos.gr