Έρχεται η Σιδηροδρομική Εγνατία από Θεσσαλονίκη ως Αλεξανδρούπολη και Ορμένιο

Μέσα στο νέο ΕΣΠΑ, ΣΕΣ 2014-2020 αναμένεται να προωθηθεί το νέο οραματικό πλάνο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας (τουλάχιστον όσον αφορά το ανατολικό της τμήμα) σύμφωνα με τα όσα είπε ο
αν.Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης από βουλευτή της ΝΔ, ο Υπουργός ενημέρωσε πως πρόθεση του Υπουργείου, είναι η ένταξη μελετών, αλλά και την υλοποίηση του συνόλου της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

Για την κατάσταση που βρίσκεται αυτό το project ο κος Σπίρτζης είπε πως δεν είχε υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία (σχεδιασμός), ώριμα έργα και εντάξεις έργων, όχι μόνο για τον κάθετο σιδηροδρομικό άξονα, αλλά και για τη γραμμή Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης.

Να θυμίσουμε πως το έργο Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας και Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο είχε εξαγγελθεί και επί Υπουργίας Χρυσοχοϊδη χωρίς ωστόσο να προφτάσει να ωριμάσει.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ

Πρόκειται ουσιαστικά για 3 ξεχωριστά έργα. Το πρώτο αφορά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης-ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας μήκους 120χλμ. Το έργο αναφέρεται ως «Εντοπισμένες παρεμβάσεις στην υποδομή-επιδομή και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης» με φορέα υλοποίησης την ΕΡΓΟΣΕ.

Το δεύτερο τμήμα και τρίτο τμήμα είναι σε φάση σχεδιασμού. Το δεύτερο τμήμα είναι το Στρυμόνας - Δράμα - Αλεξανδρούπολη μήκους 367χλμ στο οποίο θα γίνει αναβάθμιση της μονής γραμμής και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης. Το έργο αναφέρεται ως «Βελτίωση σε εντοπισμένα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Στρυμόνας-Αλεξανδρούπολη και πλήρης ηλεκτροκίνηση με σηματοδότηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής» με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ.

Το τρίτο τμήμα είναι το Αλεξανδρούπολη - Ορμενίο, μήκους195 χλμ στο οποίο θα γίνει αναβάθμιση της μονής γραμμής και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης. Το έργο αναφέρεται ως «Βελτίωση της χάραξης σε εντοπισμένα τμήματα και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης» με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ.

Στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας τα έργα έχουν συνολικό κόστος 136,3εκ.ευρώ ενώ για τα τμήματα Στρυμόνας-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο το εκτιμώμενο προς το παρόν κόστος είναι 113εκ.ευρώ και 252εκ.ευρώ αντίστοιχα. Όλα μαζί τα έργα φτάνουν περίπου στα 400εκ.ευρώ.

Τα χρήματα για την προώθηση των 3 έργων σχεδιάζεται να καλυφθούν από το ΣΕΣ 2014-2020 και μάλιστα κατά προτεραιότητα καθώς ως γνωστόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει έμφαση στις σιδηροδρομικές μεταφορές και την περαιτέρω ανάπτυξη και διασύνδεση τους.

Τα παραπάνω έργα είναι ενταγμένα και στο ΣΠΕΜ 2014-2025 (Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών) στο οποίο μάλιστα θεωρούνται ως έργα που θα μπορούν να ξεκινήσουν να υλοποιούνται την επόμενη τριετία και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020. Σύμφωνα με το ΣΠΕΜ τα έργα Στρυμόνας-Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο έχουν εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Στα έργα αυτά έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα έργο μέσα στο ΣΠΕΜ και αφορά τη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής Αλεξανδρούπολης με το σιδηροδρομικό δίκτυο με κόστος 15εκ.ευρώ.



ypodomes.com