NAI Hellas: Μικρά εναλλακτικά εμπορικά κέντρα στις εγκαταλειμμένες στοές της Αθήνας

Ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας αποτελούν οι στοές στο κέντρο της Αθήνας.

Με την εμφάνισή τους στα τέλη του 19ου αιώνα και σχεδιασμένες για πρακτικούς λόγους (περάσματα για τη διέλευση των πεζών) κατάφεραν να γίνουν κέντρα όχι μόνο οικονομικής δραστηριότητας αλλά και πνευματικών ζυμώσεων. 

Βασισμένες στα πρότυπα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών του Παρισιού, του Λονδίνου και του Μιλάνου, οι περισσότερες εμπορικές στοές της Αθήνας βρίσκονται κατά μήκος των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου και γύρω από την πλατεία της Ομόνοιας.

Γεμάτες εμπορικά καταστήματα τη δεκαετία του '50 και του '60 αναγνώρισαν ιδιαίτερη οικονομική και εμπορική άνθιση.


Στις μέρες μας, γίνεται μια συνολική προσπάθεια αναζωογόνησης των στοών ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν και να ανταποκριθούν στα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Την σημερινή καταθλιπτική εικόνα της παρακμής και της εγκατάλειψης που αντικρίζει κανείς έρχεται να ανατρέψει η NAI Hellas, η εταιρία συμβούλων, εκτιμητών και διαχειριστών επαγγελματικών ακινήτων.

Η ανάπλαση και λειτουργία των στοών ως μικρά εναλλακτικά εμπορικά κέντρα αποτελεί μια πρόταση που θα μπορούσε να βοηθήσει όχι μόνο την επάνοδό τους στο εμπορικό γίγνεσθαι αλλά και τη γενικότερη αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Η έρευνα της NAI Hellas, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.naiglobal.com/research στηρίζεται στην δημιουργία μικρών εναλλακτικών εμπορικών κέντρων συγκεκριμένο concept, μετά από ανάλογη ανακαίνιση, με κατάλληλη μίξη χρηστών (tenant mix), με ορθολογική διαχείριση των καταστημάτων (property management) και συντονισμένες προωθητικές ενέργειες (marketing plan) στα πρότυπα των σύγχρονων εμπορικών κέντρων. 

Ακολουθώντας τις αρχές της ενεργητικής διαχείρισης (active asset management), οι στοές μπορούν να μετατραπούν εκ νέου σε εμπορικούς προορισμούς υπερτοπικού χαρακτήρα δημιουργώντας υπεραξία τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους μισθωτές τους.

businessnews.gr