Έρευνα Ε.Σ.Θ. για την κίνηση της αγοράς την περίοδο του Πάσχα 2015

Η συνεχής εξαθλίωση της αγοράς είναι γεγονός. Οι αριθµοί µιλούν από µόνοι τους. Στις 150 επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν για την καταναλωτική κίνηση την πασχαλινή περίοδο, οι 16 απάντησαν ότι έµειναν ικανοποιηµένες, εκ των οποίων, όµως, µόνον 1 επιχείρηση είδε αύξηση στον τζίρο της από πέρυσι και οι 15 επειδή παρέµειναν στα ίδια περυσινά επίπεδα. Εκφράζοντας απογοήτευση, άγχος και φόβο οι συνάδελφοι-έµποροι και οι εργαζόµενοι στις εµπορικές επιχειρήσεις της πόλης µας, στέλνουν κραυγή αγωνίας για την επιβίωση και το µέλλον τους. 

Τα αποτελέσµατα της έρευνας δείχνουν µείωση του τζίρου σε ποσοστό, κατά µέσο όρο, τουλάχιστον 27% , σε συνέχεια µιας µονίµως πτωτικής πορείας την τελευταία πενταετία. Η έρευνα έγινε σε εµπορικές επιχειρήσεις του Κέντρου, της ∆υτικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και εκτός των αποτελεσµάτων επί του συνόλου των επιχειρήσεων, υπάρχει, παράλληλα, ανάλυση αποτελεσµάτων ξεχωριστά για κάθε µία από τις παραπάνω περιοχές. Επίσης, για το Ιστορικό Κέντρο της πόλης µας έχει γίνει πρόβλεψη ειδικότερης ανάλυσης αποτελεσµάτων, µε βάση τις κάτωθι περιοχές: 

1. ΕΓΝΑΤΙΑ – ΙΩΝ.∆ΡΑΓΟΥΜΗ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΣΥΓΓΡΟΥ (και γύρω δρόµοι) 
2. ΤΣΙΜΙΣΚΗ-ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ-ΠΡΟΞ.ΚΟΡΟΜΗΛΑ (και γύρω δρόµοι) 
3. ΕΡΜΟΥ – ΒΑΣ.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ∆ΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ – Γ.ΣΤΑΥΡΟΥ-ΑΓ.ΘΕΟ∆ΩΡΑΣ (και γύρω δρόµοι) 

Online εφαρμογή: Υπολόγισε πόσο κοστίζει η ασφάλιση της επιχείρησής σου

Συγκεκριµένα, τα αποτελέσµατα της έρευνας δείχνουν ότι το 90% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευµένο, ενώ, µόνον το 10% δηλώνει ικανοποιηµένο από τον τζίρο κατά την πασχαλινή περίοδο (γιατί παρέµεινε στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι). Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συµµετείχαν στην έρευνα του Εµπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 84% δηλώνει µείωση του τζίρου τους, σε σχέση µε πέρυσι, το 13% κυµάνθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα και µία επιχείρηση δηλώνει αύξηση σε σχέση µε τον περυσινό της τζίρο. 

Τα παραπάνω στοιχεία από περιοχή σε περιοχή: στην περιοχή του Ιστορικού ΚΕΝΤΡΟΥ το 10% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιηµένο από την κίνηση της αγοράς κατά την πασχαλινή περίοδο, ενώ, σε άλλη ερώτηση για µεταβολή του τζίρου τους σε σχέση µε πέρυσι, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική µεταβολή στον τζίρο τους, το 16% δηλώνει ότι έµεινε στα ίδια επίπεδα µε την αντίστοιχη (κακή) περυσινή περίοδο και η µοναδική επιχείρηση που δηλώνει αύξηση, σε σχέση µε πέρυσι. Παρόµοια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού στη ∆ΥΤΙΚΗ και στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Θεσσαλονίκη το 12% δηλώνει ικανοποιηµένο από την κίνηση την πασχαλινή περίοδο (γιατί παρέµεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση µε πέρυσι), ενώ, σε άλλη ερώτηση, ποσοστό 92% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική µεταβολή του τζίρου τους σε σχέση µε πέρυσι. Η δε κίνηση την Κυριακή των Βαίων υπήρξε απογοητευτική σύµφωνα µε το 93% των ερωτηθέντων.