Τα windows 10 και τα γυαλιά της Microsoft

«Δεν θέλουμε να χρειάζεστε τα Windows, θέλουμε να τα επιλέξετε και να τα αγαπήσετε», είπε ο νέος CEO της Microsoft. Όμως, όλα όσα ειπώθηκαν για τα Windows 10 -ακόμα και η δωρεάν αναβάθμιση για
εκατομμύρια χρήστες- ξεχάστηκαν όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια μιας εικόνας που έμοιαζε αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας.

Τα Γυαλιά της Microsoft, τα Microsoft HoloLens «έσπασαν το γυαλί που μας χωρίζει από την τεχνολογία» και έκαναν μπροστά στα μάτια του κοινού μια μίξη του ψηφιακού με τον πραγματικό κόσμο, επιτρέποντας στον χρήστη να αλληλεπιδρά με ολογράμματα ανθρώπων, χαρακτήρων και αντικειμένων στο δικό του, πραγματικό περιβάλλον. Δείτε τι παρουσίασε η εταιρεία στην εκδήλωση της 21ης Ιανουαρίου.

Η Microsoft ανακοίνωσε την απόφασή της να διαθέσει δωρεάν την αναβάθμιση στα Windows 10 τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας τους σε όλους τους χρήστες Windows 7 και Windows 8/8.1 (σε smartphone, tablet και PC). Κατά την υποβολή ερωτήσεων στον επικεφαλής της Microsoft έγινε σαφές ότι το μοντέλο που προτείνει η Microsoft για τα Windows είναι συνδρομητικό, «όπως συμβαίνει ήδη επί χρόνια με το Office ή το Photoshop» -ο πρώτος χρόνος χρήσης θα είναι δωρεάν και έπειτα, όσο ο χρήστης καταβάλλει την μηνιαία συνδρομή του, θα δέχεται αναβαθμίσεις. Η Microsoft θα παρέχει υποστήριξη των Windows 10 «για πάντα» σε όλους. Αν και η εταιρεία δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 10, οι τρέχουσες πληροφορίες την τοποθετούν στο φθινόπωρο του 2015.

www.ergon-consultants.gr 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο που αποκτά η Cortana, η ψηφιακή βοηθός γνωστή ήδη στους κατόχους smartphone με Windows. Με τα Windows 10, θα εξυπηρετεί με φωνητικές εντολές και υπαγόρευση και τους χρήστες PC (το Apple Siri δεν είναι διαθέσιμο σε Mac), ενώ παρούσα θα είναι επίσης και στον διάδοχο του Internet Explorer, το Project Spartan.

Κατά την παρουσίαση, η Cortana ανταποκρίθηκε με επιτυχία όταν της δόθηκε η εντολή να στείλει ένα e-mail σε ένα πρόσωπο που βρισκόταν στις επαφές του χρήστη, δέχτηκε με υπαγόρευση το κείμενο του μηνύματος και το έστειλε με επιτυχία. H Cortana χαίρει απεριόριστης ελευθερίας πρόσβασης στο ψηφιακό περιεχόμενο του χρήστη για να τον εξυπηρετεί βέλτιστα και μπορεί να ψάξει στον δίσκο του ή στο OneDrive για να ανταποκριθεί στα αιτήματά του. Μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει να βάλει μουσική ή να ψάξει να βρει ένα έγγραφο που χρειάζεται να σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μέρος της παρουσίασης αφορούσε και στις βελτιώσεις που επιχειρεί η Microsoft στην εμπειρία του gaming από όλες τις συσκευές της. Οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών στο Xbox One θα μπορούν να παίξουν ομαδικά παιχνίδια με χρήστες PC. Επίσης, θα μπορούν να παίξουν από PC ή tablet με αυτή την έκδοση του λειτουργικού συστήματος, τα παιχνίδια που έχουν στην βιβλιοθήκη του Xbox One (live streaming από το Xbox One σε PC ή tablet).

Σε ότι αφορά στην χρήση των Windows σε smartphone, η εταιρεία ανακοίνωσε την έλευση του Word, του Excel και του PowerPoint με δυνατότητες συνεργατικής επεξεργασίας εγγράφων, spreadsheet και παρουσιάσεων στα Windows 10 για τις συσκευές αυτές, η πρώτη έκδοση των οποίων αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Εκπλήξεις επιφύλαξε η εταιρεία και για τις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας νέο hardware, το Microsoft Surface Hub, έναν υπολογιστή κρυμμένο μέσα σε μια οθόνη 84 ιντσών, με κάμερα, αισθητήρες και μικρόφωνα, που μπορεί να αντλήσει περιεχόμενο και apps από συσκευές Windows 10. Προορισμός του Surface Hub είναι η εξυπηρέτηση της διεξαγωγής ομαδικών συναντήσεων στο επιχειρησιακό περιβάλλον με την εικονική συμμετοχή πολλαπλών χρηστών με το Skype for Business και πρόσβαση σε πλήθος Windows 10 apps.

kergos.gr